Francezul Jean Jouzel, climatolog şi fost vicepreședinte al Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), vorbește într-un interviu pentru Gândul despre efectele devastatoare pe care schimbările climatice le au asupra omenirii. Climatologul avertizează că în următorii ani temperatura medie globală va crește cu 4,5 grade, în special în cea de-a doua jumătate a secolului.
„Asta e doar începutul, iar dacă nu facem nimic clar pentru a lupta împotriva încălzirii globale, din păcate, ne vom îndrepta spre o creștere a temperaturii cu 4-5 grade în următorii ani, în special a doua jumătate a secolului. Și trebuie să facem totul pentru a evita asta, pentru că și două grade în plus înseamnă un climat diferit, cu temperaturi caniculare de vârf”, spune Jean Jouzel în interviul acordat Gândul.
Evenimentele meteorologice extreme – de la valuri de căldură și secete la furtuni, alunecări de teren și inundații – provoacă pierderi mari de vieți omenești și distrug treptat planeta.
Inundațiile din vestul Europei care au ucis peste 190 de oameni, în Germania și Belgia, au la origine ploile ieșite din comun pentru aceste regiuni, spune climatologul.
„Cauzele inițiale ale inundatiilor din vestul Europei sunt efectiv ploile torențiale. Într-o săptămână, acolo am avut parte de precipitații cât în trei luni. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm și care este contribuția urbanizării. Avem din ce în ce mai multe suprafete impermeabile, tot mai multe drumuri, suprafețe acoperite cu gudron, bitum, care fac ca aceste ape să se scurga mai repede în râuri, pentru că solurile devin, în mare parte impermeabile. Apoi, întrebarea care se pune este: cărui fapt se datorează aceste ploi torentiale”, spune expertul.
Sunt nori relativ bogați în apă pentru că e vară și aceștia rămân timp îndelungat deasupra unei regiuni și produc precipitații importante. Ceea ce este important din punctul de vedere al climatologului este faptul că ceea ce se întâmplă acum este ceea ce comunitatea oamenilor noștri de știință a anticipat în primele rapoarte ale secolului: încalzirea globală medie va fi însoțită de fenomene extreme, mai intense sau mai frecvente: inundații, valuri de căldură, ploi torențiale.
Climatologul Jean Jouzel
Inundațiile, valurile de căldură, ploile torentiațe, cicloanele sunt principalii factori care prevăd încălzirea globală. Modul în care oamenii aleg să răspundă în următorii ani va avea repercusiuni masive pentru generațiile care încă nu s-au născut, avertizează specialistul francez.
Ceea ce trăim în prezent este ceea ce prevedea încălzirea globală de la început. Din păcate, această încălzire este strâns legată de activitatea omului. De la începutul ultimului deceniu, temperatura medie globală a crescut cu un grad sau două. Asta poate părea semnificativ și, din nefericire, în contextul schimbărilor climatice, ne putem confrunta cu fenomene extreme: valuri de căldură, inundați, ploi torențiale. De asemenea, în alte regiuni ne referim la secete”, spune expertul Jean Jouzel.
Cărbunele rămâne încă sursa de poluare creată de om, care a pus în atmosferă aproximativ 16 miliarde de tone de dioxid de carbon doar în 2019, urmată de petrol și apoi de gaze.
„Dacă ne uităm la valorile din anul 2019, la scară planetară am emis peste 50 de miliarde tone de gaze cu efect de seră, echivalent cu CO2 , direct din arderea combustibililor fosili: petrol, gaz, cărbune. Pe de altă parte, avem și despăduririle, care au adăugat de la 5 până la 6 miliarde de tone, iar producţia de ciment este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de CO2. Din păcate, concentrația în atmosferă a compușilor lor crește, crescând și cantitatea de căldura de care dispunem pentru a menține echilibrul climatului nostru. Asadar, producând mai multă căldură, temperatura creste. Și asta este ceea ce omenirea trăiește în prezent”, mai spune climatologul Jouzel.
Climatologul Jean Jouzel avertizează că nu este exclus să avem doar două anotimpuri, în loc de patru, dacă nu se intervine pentru stoparea încălzirii globale.
„Verile vor deveni din ce în ce mai lungi, iar iernile vor fi din ce în ce mai scurte, și toate acestea sunt consecințele încălzirii globale”, explică climatologul.
În 2019, Uniunea Europeană s-a angajat într-o politică ambițioasă în domeniul schimbărilor climatice. Uniunea își propune, în cadrul Pactului verde, să devină până în 2050 primul continent care elimină întreaga cantitate de emisii de CO2 pe care o produce.
Trebuie diminuate drastic emisiile de gaz carbonic pentru a atinge această neutralitate. Pentru a avea șanse să atingem neutralitatea în 2050, trebuie acționat imediat. Trebuie ca acestea să fie reduse cu 7% la scară planetară în fiecare an, începând de acum până în 2030 și continuând ulterior. Dificultatea acestor schimbări, din nefericire, o reprezintă trecerea de la angajament la măsuri concrete”, mai explică specialistul.
Până în prezent, cinci state membre ale UE și-au introdus obiectivul neutralității climatice în legislație: Suedia își propune să atingă nivelul zero de emisii nete până în 2045, iar Danemarca, Franța, Germania și Ungaria, până în 2050.
Specialiștii ONU au publicat, în iulie, un raport despre schimbările climatice care vor remodela în mod fundamental viaţa pe Pământ în deceniile următoare.
„Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mult decât pe a noastră”, avertizează raportul, publicat de AFP.
Indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii globale asupra naturii şi umanităţii se va accelera, se arată în raportul GIEC, şi va deveni extrem real înainte de 2050, ducând la o penurie de apă, exod de populații, malnutriție și dispariția anumitor speciI.
În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, 350 de milioane de persoane vor fi expuse penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.
„Avem nevoie de un plan clar pentru a îndeplini acest angajament şi pentru a stabili un nivel esenţial de încredere în acţiunile climatice multilaterale. De asemenea, trebuie să accelerăm tranziţia de la cărbune, petrol şi gaze la energie regenerabilă prin adăugarea de locuri de muncă ecologice şi reducerea inegalităţilor”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.