Prima pagină » Actualitate » Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele EXTREME din România: „Lucrul acesta ar putea să se repete în toamna asta, dar și în toate anotimpurile”

Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele EXTREME din România: „Lucrul acesta ar putea să se repete în toamna asta, dar și în toate anotimpurile”

Roxana Bojariu, șefa Sectiei climatologice din Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a vorbit sâmbătă, la Digi 24, despre fenomenele extreme din România. Celebrul climatolog a explicat cauza acestora, dar și cum putem să prevenim inundațiile și, astfel, pierderea de vieți omenești și pagubele materiale.

„Evident că schimbarea climei aduce modificări în statistica fenomenelor extreme și vorbim aici inclusiv de acești cicloni mediteraneeni, sisteme de joasă presiune care vin cu precipitații. Pe fondul încălzirii globale, într-o atmosferă mai caldă, avem o cantitate mai mare înmagazinată de vapori de apă, pentru că avem, pe de o parte, această atmosferă caldă, care ține o cantitate mai mare de vapori de apă, dar avem și o evaporare mai intensă de la suprafețele mai calde ale mărilor și oceanelor.

În cazul nostru particular, avem anomalii pozitive ale Mării Mediterane și ale Mării Negre, pentru că acest ciclon și-a tras o parte din energie și prin Marea Neagră, vestul Mării Negre. Ori aceste anomalii de temperaturi, mult mai ridicate decât în mod obișnuit, chiar cu și 4°-5° față de cât ar fi normal…  clar că au alimentat ciclonul și avem precipitațiile acestea mult mai intense. Și lucrul acesta ar putea să se repete în toamna asta, dar în general, în toamnele ce vin și în general în toate anotimpurile”, a spus Roxana Bojariu.

Ea fost întrebată și ce s-ar putea face în zonele predispuse la inundații, astfel încât oamenii să nu mai aibă probleme.

„Sigur, se pot face lucruri. E adevărat că avem fenomene extreme cu o intensitate care uneori ne depășește capacitatea, dar trebuie să gândim lucrurile, nu doar pe termen scurt, și aici au funcționat pe termen scurt. Deci, pe termen scurt astfel de fenomene sunt atenționate, avertizate, în așa fel încât să salvăm mai ales viețile omenești, dar pe termen mediu și lung trebuie modificată infrastructura, trebuie modificat felul în care dezvoltăm localitățile, planurile urbanistice de acolo, felul în care folosim, de exemplu, împădurirea, în așa fel încât să interceptăm o parte din apă, să ținem solul mai bine. Dacă avem versanți, să nu ne vină și apa de pe versanți în vale, să decolmatăm acolo unde e cazul. Poți să faci lucruri care, e adevărat, nu pot să oprească cu tot fenomenul, dar pot să limiteze impacturile, pagubele. (…)”, a precizat Roxana Bojariu, șefa Sectiei climatologice din ANM.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și