Prima pagină » Actualitate » CLINICI de REEDUCARE în Iran pentru femeile care refuză HIJAB-ul. Pacientele vor primi „TRATAMENT ȘTIINȚIFIC și PSIHOLOGIC”

CLINICI de REEDUCARE în Iran pentru femeile care refuză HIJAB-ul. Pacientele vor primi „TRATAMENT ȘTIINȚIFIC și PSIHOLOGIC”

CLINICI de REEDUCARE în Iran pentru femeile care refuză HIJAB-ul. Pacientele vor primi

Statul iranian a declarat că intenţionează să deschidă o clinică de tratament pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public. Mai degrabă, este vorba de „clinici de reeducare” similare lagărelor de muncă comuniste sau naziste. Dar acestă măsură este menită să promoveze virtutea și să prevină viciile, le asigură autoritățile de la Teheran, direct subordonate, în acest caz, lui Khamenei, pe femeile nesupuse.

În ultima vreme, apar din ce în ce mai multe forme de protest în rândul femeilor oprimate religios și social în Iran.

Măsura a fost descrisă ca fiind „înfricoşătoare” de către activişti şi grupuri de apărare a drepturilor, în timp ce numărul arestărilor pentru încălcarea codului vestimentar creşte în Iran, scrie The Guardian.

În numele virtuții și prevenirea viciilor

Deschiderea unei „clinici de tratament pentru cazurile de respingere a hijabului” a fost anunţată de Mehri Talebi Darestani, şefa Departamentului pentru femei şi familie din cadrul Oficiului din Teheran pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor. Clinica va oferi „tratament ştiinţific şi psihologic” în cazurile de respingere a hijabului”, a precizat ea.

Femeile iraniene şi grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat indignarea faţă de acest anunţ. Sima Sabet, o jurnalistă iraniană stabilită în Marea Britanie, care anul trecut a fost ţinta unei tentative de asasinat la comanda Iranului, a declarat că iniţiativa este „ruşinoasă”, adăugând că ideea de a înfiinţa clinici pentru „vindecarea” femeilor fără văl este înfricoşătoare. Oamenii sunt separaţi de societate doar pentru că nu se conformează ideologiei conducătoare, a arătat jurnalista disidentă.

Măsura „nu este nici islamică şi nici în conformitate cu legislaţia iraniană”

Avocatul iranian pentru drepturile omului Hossein Raeesi a declarat că ideea unei clinici care să trateze femeile care nu respectă legile privind hijabul „nu este nici islamică şi nici în conformitate cu legislaţia iraniană”.

De asemenea, acesta a declarat că este alarmant faptul că declaraţia a venit din partea Departamentului pentru femei şi familie al Oficiului din Teheran pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciului, care se află sub autoritatea directă a liderului suprem, Ali Khamenei.

Eete vorba de o închisoare

Vestea s-a răspândit în rândul grupurilor de protest „Femeie, viaţă, libertate” şi al studentelor, stârnind teamă şi sfidare.

Nu va fi o clinică, va fi o închisoare. Ne chinuim să ne descurcăm şi avem întreruperi de curent, dar acest stat este preocupat de o bucată de pânză. Dacă a existat un moment în care să ne întoarcem cu toţii pe străzi, acesta este acum sau ne vor închide pe toţi”, a spus o  tânără din Iran, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Anunţul privind deschiderea clinicii vine după ce mass-media de stat a relatat că o studentă a fost arestată după ce s-a dezbrăcat până la lenjeria intimă în Teheran, aparent în semn de protest pentru că a fost agresată de agenţii de securitate din campus pentru încălcarea legii hijabului. Ea a fost transferată între timp într-un spital de psihiatrie.

Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, afirmă că există dovezi de tortură, violenţă şi medicaţie forţată aplicate protestatarilor şi disidenţilor politici consideraţi instabil mintal de către autorităţi şi plasaţi în servicii psihiatrice de stat.

Dispărute fără urmă

Grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la represiunea împotriva femeilor care sunt acuzate că încalcă codul vestimentar obligatoriu al Iranului şi susţin că există o serie recentă de arestări, dispariţii forţate şi închideri de mici afaceri pe motivul unor presupuse încălcări ale legilor privind hijab-ul.

Săptămâna trecută, Centrul pentru drepturile omului din Iran a evidenţiat cazul lui Roshanak Molaei Alishah, o femeie în vârstă de 25 de ani care, potrivit organizaţiei, a fost arestată după ce s-a confruntat cu un bărbat care o hărţuia pe stradă din cauza hijabului său. ONG-ul a declarat că nu se ştie unde ea se află în prezent.

Citiți și: Poliția moralității din Iran nu va mai „deranja” femeile care aleg să nu poarte hijab
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și