Prima pagină » Actualitate » Clotilde Armand, contracte de 100 de milioane de euro prin ADP Sector 1! Sume record încasate de ”firmele de casă” pentru cosirea gazonului, plantarea de trandafiri sau săparea de şanţuri

Clotilde Armand, contracte de 100 de milioane de euro prin ADP Sector 1! Sume record încasate de ”firmele de casă” pentru cosirea gazonului, plantarea de trandafiri sau săparea de şanţuri

Clotilde Armand, contracte de 100 de milioane de euro prin ADP Sector 1! Sume record încasate de ”firmele de casă” pentru cosirea gazonului, plantarea de trandafiri sau săparea de şanţuri

Un contract de aproape 100 de milioane de euro pentru servicii de amenajare şi întreţinere de spaţii verzi a fost acordat de Administrația Domeniului Public Sector 1, o instituţie subordonată Consiliului Local Sector 1. Împărţit în şase loturi, acordul cadru a fost încheiat cu mai multe asocieri de firme, unele dintre acestea ”abonate” la contracte din bani publici încă de ani buni pentru plantat de flori, cosirea gazonului sau săpare de şanţuri.

Chiar dacă la nivel declarativ Clotilde Armand susţine că vrea să oprească risipa din banii publici, ADP Sector 1 pare că dovedeşte contrariul. Instituţia condusă de Sorina Oancea a scos la licitaţie în martie 2021 un contract cu o valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru servicii de amenajare şi întreţinere de spaţii verzi de pe raza Sectorului 1.

Potrivit SEAP, acordul-cadru are o valoare de 489.764.198.o3 lei, adică echivalentul a 99.142.550 euro, şi a fost împărţit în şase loturi de circa 16 milioane de euro fiecare, notează România TV.

  • LOT 1- 82.052.328,19 RON – 16.609.782 EURO
  • LOT 2 – 80.616.679 – 16.319.165 EURO
  • LOT 3 – 79.239.813,36 – 16.040.447 EURO
  • LOT 4 – 83.300.295,72 – 16.862.407 EURO
  • LOT 5 – 82.038.296,02 – 16.606.942 EURO
  • LOT 6 – 82.516.785,09 – 16.703.802 EURO

La solicitarea Româniatv.net, reprezentanţii ADP Sector 1 au confirmat că acordul cadru a fost încheiat pe 9 mai 2022 pe o durată de patru ani (48 de luni)  chiar dacă la momentul publicării acestui material în portalul SEAP achiziţia figurează în continuare în desfăşurare, în penultima etapă, cea de deliberare, înainte celei de atribuire.

Contactată telefonic, directoarea ADP Sector 1, Sorina Oancea, a refuzat să dea explicaţii suplimentare despre contractul uriaş, recomandând doar să fie trimisă o solicitare către biroul de presă al instituţiei.

Clotilde Armand, contract mamut prin ADP Sector 1 pentru întreţinere şi amenajarea de spaţii verzi

Din datele furnizate de reprezentanţii ADP Sector 1 reiese că marile câştigătoare ale licitaţiei sunt firmele din asocierea GARDEN CENTER GRUP S.R.L. (Leader), RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L., MAXI DESIGN CONSTRUCT S.R.L deoarece au reuşit să obţină loturile 1, 2 şi 4 din totalul celor şase. În următorii patru ani, ar urma să primească aproape 50 de milioane de euro de la ADP Sector 1.

Liderul asocierii care a obţinut parte din contractul mamut cu ADP Sector 1 este GARDEN CENTER GRUP S.R.L. Firma este deţinută Ion Olteanu, un afacerist care provine din localitatea giurgiuveană Roata de Jos. Nu este prima oară când presa scrie despre modul în care firma a câştigat contracte din bani publici, indiferent de partidele politice aflate la putere.

În 2021, firma lui Olteanu specializată în cultivarea plantelor pentru înmulţire a avut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de euro şi un profit de 617.035 euro. Cu sediul în localitatea Măgurele din Ilfov, a avut în anul precedent un număr de 218 angajaţi.

În 2016, Administraţia Prezidenţială a anunţat că firma care a câştigat licitaţia pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup. Şi România Curată a relatat despre activitatea acestei firme și a patronului acesteia, atât în ceea ce privește ”abonarea” ei la numeroase contracte cu bani publici din București și alte orașe din țară, dar și în dosare penale, cum e cel al viceprimarului de la Miercurea Ciuc, Szoke Domokos, ori al lui Sorin Oprescu, primarul general de la acea vreme. Conform presei, firma a devenit celebră după ce i-ar fi amenajat dinozaurii de buxus lui Piedone și pentru faptul că are peste 140 de contracte pe bani publici.

Tot în acelaşi an, prin firmele Garden Center Grup și Eco Horticultura, Ion Olteanu a câștigat 67 de contracte în localități din toată țara, pentru parcuri și spații verzi finanțate de Fondul de Mediu. A câştigat 70 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Cele mai multe contracte au fost câștigate în localități conduse de PDL și PNL, potrivit Digi24.

Perioada de glorie a companiei Garden Center Grup a fost între anii 2008 și 2012, când au fost atribuite cele mai multe contracte pentru spații verzi. Garden Center Grup și-a mărit cifra de afaceri de peste patru ori în anul 2008, când a obținut și cel mai mare profit din istoria sa: 4,5 milioane de lei. Cifra de afaceri a crescut de la an la an, până în 2011, când a atins aproape 100 de milioane de lei. Apoi a urmat declinul.

De asemenea, numele firmei lui Ion Olteanu este menţionat de procurorii DNA într-un rechizitoriu din dosarul viceprimarului de Miercurea Ciuc, Szoke Domokos.

”În cursul anului 2011, inculpatul Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100 mai mare decât cea reală”, precizează procurorii anticorupţie, citaţi de Româniacurată.

Partenerii de afaceri ai lui Ion Olteanu în afacerea cu ADP Sector 1

RO-VERDE LANDSCAPING este o altă firmă deţinută de Ion Olteanu şi administrată de Cătălin Marius Vişan. Cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane de euro şi un profit de 275.740 de euro raportate în 2021, societatea cu sediul în Sat Petreşti, Comuna Corbeanca, are 160 de angajaţi şi are ca obiect de activitate „activităţi de întreţinere peisagistică”.

În 2017, Primăria din Cluj, condusă de Emil Boc, a acordat un contract în valoare de 5,4 milioane de lei (peste un milion de euro) firmei Ro-Verde Landscaping pentru transportul resturilor de vegetaţie de pe spaţiile verzi din Cluj Napoca. Potrivit Gazeta de Cluj, firma este „abonată” la contractele cu multe zerouri puse la bătaie de Emil Boc. În cadrul societăţii s-a perindat un consilier de pe vremea când preşedintele României era Ion Iliescu, iar acum societatea este patronată de Ion Olteanu care mai deţine firmele Garden Center Group sau Eco Horticultura, firme care au ”muls” contractele lui Boc pentru amenajarea spaţiilor verzi din Cluj Napoca.

Cătălin Marius Vişan, acţionarul minoritar de la Ro Verde Landscaping, a fost implicat în afacerea penală Artex. În 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat instituirea sechestrului pe averea lui Cătălin Marius Vişan, patronul Artexim Internaţional şi preşedintele Fundaţiei Culturale Artex, unul dintre oamenii de afaceri preferaţi la acordarea contractelor derulate de ministerele conduse de Elena Udrea şi Theodor Paleologu din guvernul condus de Emil Boc.

Cătălin Marius Vişan era acuzat de procurori că a participat la spălarea a cel puţin 2,3 milioane de lei, printr-un circuit financiar care cuprindea mai multe firme fantomă, controlate de doi oameni de afaceri care percepeau pentru aceste servicii un comision între 6-8%.

Curtea de Conturi a  României a sesizat Parchetul General

În 2002, Curtea de Conturi a  României a sesizat Parchetul General în legătură cu numeroase nereguli semnalate la cheltuirea banilor publici în cazul lucrărilor de reamenajare la Muzeului Brukenthal şi la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.

În vederea reorganizării expoziţiei permanente a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, conducerea acestei instituţii de cultură a contactat direct, deci în mod vădit contrar legii, firma SC Artex Internaţional, care a estimat lucrările la 11 milioane de euro, plus TVA. Anunţul nu a fost publicat nici în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nici în SEAP, ci într-un ziar central, termenul pentru prezentarea ofertei fiind de doar patru zile.

Garden Center Group şi Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administraţiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administraţiile locale din România şi cu cele sectoriale din Bucureşti.

  • În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit preţurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spaţiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro.
  • În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”, însă rapoartele Curţii de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar. Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiaţi al lui Sorin Oprescu, fostul primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul fostului edil bucureştean, Mircea Oprescu.

Firma Ro-Verde Landscaping SRL a fost înfiinţată în anul 2011, de Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administraţia companiei era asigurată de Cătălin Marius Vişan. În anul următor, Maria Lazăr cesionează părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr şi către administrator Cătălin Marius Vişan.

Iuliana Madlen Lazăr este un fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu, iar în 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler.

În prezent firma este deţinută de Ion Olteanu şi Cătălin Marius Vişan. În 2014, SC Ro-Verde Landscaping SRL a cumpărat SC Căpăţînă Company SRL şi în anul 2015, împreună cu firma SC Garden Center Grup SRL, au preluat de la doi cetăţeni greci (Ioakeim Batidis şi Panagiotis Moschos) societatea Agrodynamic SRL.

Olteanu şi Iuliana Madlena Lazăr au fost asociaţi la SC Eco Horticultura SRL şi SC Garden Genter Grup SRL, firma din urmă făcând parte din structura acţionariatului, alături de  Ro-Verde Landscaping, în cadrul SC Căpăţînă Company SRL.

Cine deţine MAXI DESIGN CONSTRUCT S.R.L, firma care a mai fost anchetată în ”Afacerea panseluţa”

MAXI DESIGN CONSTRUCT S.R.L este a treia firmă care a obţinut parte din contractul uriaş cu ADP Sector 1. Clotilde Armand a anunţat în mai 2021 că a blocat garanţia de bună execuţie pentru două asocieri de firme acuzate că au plantat arbuşti care s-au uscat. Este vorba de asocierea de firme Ambro Garden SRL & VI.MA.RA. SRL & Maxi Design Construct SRL și de firma Construcţii General Mediterranea SRL.

Valoarea totală a garanției de bună execuție este de peste 940.000 de lei (echivalentul a 190.000 de euro) din care peste 740.000 de lei pentru Construcţii General Mediterranea SRL şi aproape 200.000 de lei (aproape 41.000 de euro) pentru asocierea de de firme Ambro Garden SRL & VI.MA.RA. SRL & Maxi Design Construct SRL.

Maxi Design Construct SRL se numără printre firmele „abonate” la contracte din bani publici cu ADP Sector 1. De exemplu, aceasta firmă, în asociere cu AMAZON UNIQUE GARDEN SRL, a câştigat un contract de 5.033.374 lei, adică peste un milion de euro, pentru „activități de amenajare și întreținere a terenurilor de joacă și a spațiilor amenajate pentru câini” situate pe raza Sectorului 1.

Suma reprezintă doar o mică parte din contractele derulate cu această instituţie. Până în prezent, societatea a încasat de la ADP Sector 1 aproape 4,2 milioane de euro din contracte pentru amenajare și întreținere locuri de joacă și spații pentru câini sau pentru servicii de defrișare și toaletare arbori.

De asemenea, a mai facturat şi aproape 2,1 milioane de euro din contractele obţinute din asocierea cu firmele GARDEN CENTER GRUP SRL şi RO-VERDE LANDSCAPING SRL.

În 2021, ADP Sector 1 i-a mai plătit 1,1 milioane de euro din contractele obţinute împreună AMAZON UNIQUE GARDEN SRL, dar şi aproape 39.000 de euro din contracte pentru lucrări de întreţinere în parcurile din Sector 1 şi pentru „amenajarea teren cu dale inierbate”.

Din evidenţele Ministerului Finanţelor reiese că Maxi Design Construct SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri declarată de aproape 580.000 de euro, în scădere cu 29% faţă de anul anterior, şi un profit de 85.631 ron, adică 17.334 euro, în scădere cu 94% faţă de 2020. Aşadar ca să fie clar despre ce firmă vorbim, o firmă care în ultimii doi ani a avut cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro câştigă acum într-o serie de câteva licitaţii aproximativ şapte milioane de euro.

Maxi Design Construct SRL a fost una dintre cele cinci companii care au împărţit, între 2008-2013, contracte în valoare totală de peste 160 de milioane de euro cu ADP Sector 1. Contractele vizau “Afacerea Panseluţa”, privind amenajarea spaţiilor verzi din sectorul administrat, în acea perioadă, de Andrei Chiliman, conform Libertatea.

Patronul Ion Leescu este partener cu Jean Olteanu şi în firma Edil Construct Design SRL din în Sectorul 1. Această firmă face parte din asocierea Confecţii Metalice Mobilier Urban SRL, Edil Construct Design SRL şi Symmetrica, care şi-a adjudecat acordul cadru (contract de tip abonament) cu valoare maximă de 16 milioane de euro și contractele subsecvente pentru gărdulețe, stâlpișori, bănci și coșuri de gunoi din Sectorul 1.

Acordul cadru a fost solicitat ADP Sector 1 de către procurorul Ramona Mungiu de la DNA, în martie acest an. Vezi aici. Este vorba de acordul cadru nr. 187/1.11.2019 încheiat între ADP Sector 1 și asocierea de firme Confecţii Metalice Mobilier Urban SRL, Edil Construct Design SRL şi Symmetrica. Acordul a fost încheiat în mandatul fostului primar PSD, Daniel Tudorache.

DNA a solicitat documentația de atribuire, acordul cadru, contractele subsecvente în valoare de peste 11 milioane de euro (banii efectiv cheltuiți până acum din contractul-abonament de 16 milioane de euro), procesele verbale de recepție a lucrărilor, facturile emise de ADP Sector 1 și corespondența dintre firme și autoritatea contractantă

Patronii Ion Leescu şi Jean Olteanu dețin și firma Minnie Com. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până în aprilie 2010, Leescu și Olteanu au fost parteneri în firma Minnie Com cu Emanoil Bocean, fost consilier al ex-primarului PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și coordonator al Poliției Locale Sector 1.

În ianuarie 2017, ca urmare a unui dosar al DNA Ploiești, Bocean a fost condamnat definitiv la 6 ani de pușcărie pentru o șpagă de 2.256.000 lei de la oameni de afaceri ca să îi ajute să obțină contracte în Sectorul 1.

Potrivit Wallstreet, Geca Impex SRL este o companie controlată de către şotii Verona si Gelu Palamaru. Acesta din urma este inginer silvic şi coleg de facultate cu vicepreşedintele PNL, Gheorghe Flutur, actual coleg de partid cu Rareş Manescu. Gelu Palamaru a ocupat, pe vremea când Gheorghe Flutur conducea Direcţia Silvică Suceava, funcţia de şef al Ocolului Silvic Comana. Ulterior, Gelu si Verona Palamaru au devenit naşii de cununie ai lui Gheorghe Flutur, iar firma Geca Impex SRL a devenit abonată la contractele cu statul, în special cu Primăria Sectorului 6.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2, citaţi de Libertatea, GECA IMPEX P.M. SRL este firma care se ocupă de întreținerea și administrarea spațiilor verzi din jurul parcului Cinema Floreasca (Garibaldi).

Palamaru mai deține resortul Casa Comana și restaurantul Taverna Marelui Paharnic. Între 2007 și 2019, firma GECA IMPEX P.M. SRL a încheiat 229 de contracte cu instituții publice din București, conform Termene.ro. Printre instituțiile partenere: ADP Sector 1, ADP Sector 2, ADP Sector 5, ADP Sector 6, Primăria Bragadiru sau Primăria Sectorului 4.

În 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 38.107.407 lei (7,8 milioane euro).

Patronul CRIS GARDEN, apropiat al fraţilor lui Hayssam

Alături de GECA IMPEX P.M. SRL, firma CRIS GARDEN a câştigat lotul 3 din acordul-cadru cu ADP Sector 1 ce totalizează aproape 100 de milioane de euro.

Firma este deţinută de Sorin Cristian Cosac, un afacerist bucureştean despre care presa a scris c-ar fi partener al fraţilor lui Omar Hayssam, cel care a fost condamnat la 20 de ani închisoare în dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak, conform Jurnalul. Tot el a fost a fost partener şi cu societatea siriană Ogharit, implicată în operaţiunea de privatizare a IPRS Băneasa, privatizare care face obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În 2016, societatea controlată de Cosac a încheiat cu aceste instituţii, dar şi cu Municipiul Codlea, contracte de aproape 234 de milioane de lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Capitală.

În anul 2018, pe vremea când era consilier local la Sectorul 3, politicianul Liviu Mălureanu (USR) a prezentat un contract din care reieșea că primăria condusă de Robert Negoiță îi concesionase până în 2022 companiei Cris Garden SRL parcurile IOR, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu. Alături de Garden Center Grup SRL, Cris Garden SRL a mai făcut parte din asocieri de firme care au încheiat contracte cu administrațiile sectoarelor 2 și 6, potrivit Spotmedia.

Cine sunt firmele din asocierea Construcţii General Mediterranea şi MILCONSTRUCT TOTAL S.R.L

Chiar dacă Clotilde Armand le-a blocat garanţia pentru c-ar fi plantat arbuşti care s-au uscat, asocierea de firme Construcţii General Mediterranea şi MILCONSTRUCT TOTAL S.R.L a câştigat loturile 5 şi 6, ce totalizează aproape 34 de milioane de euro.

În decursul anului 2022, asocierea a mai obţinut contracte cu ADP în valoare de 9.622.298 lei, adică 1,950.000 euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Construcţii General Mediterranea este administrată de Giuseppe Fontana. În 2021, a raportat o cifră de afaceri de puţin peste un milion de euro, însă a ieşit cu o pierdere de 2,3 milioane de lei (472,196 euro).

În schimb, partenerul acesteia, MILCONSTRUCT TOTAL S.R.L, deţinută de Mihai-Petru Bârsan, se numără printre firmele bine conectate la contractele cu statul. De exemplu, în iunie 2022, a câştigat un contract de aproape un milion de euro pentru lucrări de reparații în spații interioare, din Palatul Parlamentului.

  • Din decembrie 2021, se ocupă de refacerea şi protejarea faţadei din piatră naturală corpuri A3-F-G cota -15,00 ÷ -9,00 din Palatul Parlamentului, lucrări pentru care ar urma să primească 570.000 de euro.
  • De asemenea, a obţinut în martie 2021 şi lucrări pentru instalaţii exterioare la complex vile protocol. Este vorba despre un contract în valoare de 12.666.569,13 lei, adică aproximativ 2,5 milioane de euro.

Acordul-cadru încheiat de ADP Sector 1 pe o perioadă de patru ani prevede că firmele câştigătoare trebuie să presteze mai multe servicii precum cosirea gazonului din parcuri, tunderea arbuştilor sau plantarea de flori. De asemenea, acestea ar mai trebui să îndepărteze zăpada de pe alei, platforme betonate sau suprafeţe de  taratan, să planteze mai multe tipuri de arbori şi flori (magnolii sau pawlonia), precum şi să sape gropi în mai multe zone din sectorul 1.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele