În spatele imaginii de ”luptătoare anti-mafie”, Clotilde Armand – primarul Sectorului 1 – a orchestrat adevărate „orgii” pe bani publici pentru o serie de firme mega-controversate. Filiera pe unde ar fi ”sifonate” milioane de euro de la buget către firmele vechi cu care a învăţat foarte repede să ”colaboreze” este ADP Sectorul 1.
Sunt cifre scandaloase de milioane de euro pe care Clotilde Armand le-a plătit în doar un an şi jumătate pentru servicii precum: strâns gunoaie în parcuri, cosire gazon, curăţatul coşurilor de gunoi, măturatul aleilori și înlocuirea de pietriş în locurile special amenajate pentru animale.
Pentru a le demonstra cetăţenilor Sectorului 1 că luptă împotriva „mafiei”, Clotilde Armand a anunţat în mai 2021 că a blocat garanţia de bună execuţie pentru două asocieri de firme acuzate că au plantat arbuşti care s-au uscat. Este vorba de asocierea de firme Ambro Garden SRL & VI.MA.RA. SRL & Maxi Design Construct SRL și de firma Construcţii General Mediterranea S.R.L., informează RomaniaTV.net.
Valoarea totală a garanției de bună execuție este de peste 940.000 de lei (echivalentul a 190.000 de euro) din care peste 740.000 de lei pentru Construcţii General Mediterranea SRL şi aproape 200.000 de lei (aproape 41.000 de euro) pentru asocierea de de firme Ambro Garden SRL & VI.MA.RA. SRL & Maxi Design Construct SRL.
La acea vreme, Clotilde Armand dădea de înţeles că nu va mai „tolera nerespectarea prevederilor contractuale” nu va „închide ochii la încălcarea termenelor și a standardelor de calitate a lucrărilor”. Cele două firme ar fi trebuit să planteze arbori și arbuști în mai multe zone din Sectorul 1, cum ar fi: Bucureștii Noi, Gara de Nord, Știrbei Vodă, Mihalache-Turda, Titulescu-Banu Manta, Șos. Pipera, Calea Victoriei, Aviatorilor, Floreasca, Romană.
Suma blocată prin decizia lui Clotilde Armand pare, însă, derizorie prin comparaţie cu milioanele de euro încasate prin contractele încheiate cu Administraţia Domeniului Public Sector 1.
Maxi Design Construct SRL se numără printre firmele „abonate” la contracte din bani publici cu ADP Sector 1. De exemplu, aceasta firmă, în asociere cu AMAZON UNIQUE GARDEN SRL, a câştigat un contract de 5. 033.374 lei, adică peste un milion de euro, pentru „activități de amenajare și întreținere a terenurilor de joacă și a spațiilor amenajate pentru câini” situate pe raza Sectorului 1. Durata: 01.03.2022 – 31.03.2022.
Suma reprezintă doar o mică parte din contractele derulate cu această instituţie. Până în prezent, societatea a încasat de la ADP Sector 1 aproape 4,2 milioane de euro din contracte pentru amenajare și întreținere locuri de joacă și spații pentru câini sau pentru servicii de defrișare și toaletare arbori.
Din evidenţele Ministerului Finanţelor reiese că Maxi Design Construct SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri declarată de aproape 580.000 de euro, în scădere cu 29% faţă de anul anterior, şi un profit de 85.631 ron, adică 17.334 euro, în scădere cu 94% faţă de 2020.
Aşadar, o firmă care în ultimii doi ani a avut cifre de afaceri de ordinul sutelor de mii de euro câştigă acum într-o serie de câteva licitaţii aproximativ şapte milioane de euro.
Totul pare cât se poate de firesc. Potrivit economica.net, se pare că primarul Sectorului 1 joacă „teatru” atunci când ţipă în gura mare că luptă cu mafia, în spatele uşilor închise, dânsa s-a împrietenit deja foarte bine cu firmele de casa ale Primăriei, iar acum s-a aşternut liniştea în sector, iar în tot acest timp milioanele de euro curg spre buzunarele „băieţilor deştepţi” care tot ce trebuie să facă este să „taie frunza la câini” la propriu prin parcurile şi spaţiile verzi din Sectorul 1.
Maxi Design Construct SRL a fost una dintre cele cinci companii care au împărţit, între 2008-2013, contracte în valoare totală de peste 160 de milioane de euro cu ADP Sector 1. Contractele vizau “Afacerea Panseluţa”, privind amenajarea spaţiilor verzi din sectorul administrat, în acea perioadă, de Andrei Chiliman, conform Libertatea.
Patronul Ion Leescu este partener cu Jean Olteanu şi în firma Edil Construct Design SRL din în Sectorul 1. Această firmă face parte din asocierea Confecţii Metalice Mobilier Urban SRL, Edil Construct Design SRL şi Symmetrica, care şi-a adjudecat acordul cadru (contract de tip abonament) cu valoare maximă de 16 milioane de euro și contractele subsecvente pentru gărdulețe, stâlpișori, bănci și coșuri de gunoi din Sectorul 1.
Acordul cadru a fost solicitat ADP Sector 1 de către procurorul Ramona Mungiu de la DNA, în martie acest an. Vezi aici. Este vorba de acordul cadru nr. 187/1.11.2019 încheiat între ADP Sector 1 și asocierea de firme Confecţii Metalice Mobilier Urban SRL, Edil Construct Design SRL şi Symmetrica. Acordul a fost încheiat în mandatul fostului primar PSD, Daniel Tudorache.
DNA a solicitat documentația de atribuire, acordul cadru, contractele subsecvente în valoare de peste 11 milioane de euro (banii efectiv cheltuiți până acum din contractul-abonament de 16 milioane de euro), procesele verbale de recepție a lucrărilor, facturile emise de ADP Sector 1 și corespondența dintre firme și autoritatea contractantă
AMAZON UNIQUE GARDEN SRL, firma alături de care Ion Leescu şi Jean Olteanu câştigă contracte pe bandă rulantă cu ADP Sector 1, are sediul în Baia Mare şi este administrată de Andrei Ambroziu Vlaşin, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.
În octombrie 2019, a fost beneficiara unui contract prin procedura de „cumpărare directă” în valoare de 48.825 de lei, aproape 9.900 de euro, pentru „servicii de tăiere arbori”.
La această licitaţie mamut pe care Clotilde Armand o pregătește S-au înscris deja firmele “prietene” ale doamnei primar. Cele 100 de milioane de euro vor fi împărţite în 6 loturi de câte 16 milioane de euro fiecare pentru o perioadă de patru ani.
La licitaţia anunţată de ADP Sector 1, MAXI DESIGN CONSTRUCT SRL figurează printre firmele care au depus oferte pentru a obţine, în asociere cu mai multe firme, patru loturi din totalul de şase pentru Servicii de amenajare şi întreținere spatii verzi situate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.
Licitaţia a fost publicată în SEAP în martie 2021, iar în prezent se află în faza de deliberare, adică încă nu a fost atribuit şi semnat deocamdată niciun contract.