Cloud-ul guvernamental urcă pe SEAP. Aplicația, utilă „la cele mai de bază servicii de stat”: naştere/căsătorie/divorţ/deces/RAR, promite Ivan

Cloud-ul guvernamental urcă pe SEAP. Aplicația, utilă la cele mai de bază servicii de stat: naştere/căsătorie/divorţ/deces/RAR, promite Ivan
Publicat: 04/04/2024, 18:10
Actualizat: 04/04/2024, 18:17

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a anunţat că, săptămâna viitoare, va fi publicat în SEAP proiectul de Cloud guvernamental dedicat inițiativei de digitalizare a serviciilor publice. În paralel este în lucru aplicaţia unică a statului român şi îşi propune ca termenul de finalizare să fie devansat înspre finalul acestui an sau începutul lui 2025.

Să avem cele mai de bază servicii ale statului român, de la documentele de identitate – permis, buletin, paşaport, evenimentele de viaţă precum naştere, căsătorie, divorţ, deces.Mai mult, atunci când vorbim despre schimbarea proprietăţii unui imobil, acesta va putea să fie făcută în cadrul acestei aplicaţii şi, de asemenea, înmatricularea unei maşini sau programarea pentru verificarea tehnică la Registrul Auto.

Să vă dau o veste bună

„Vă dau o veste foarte bună. Urmează ca săptămâna viitoare să publicăm în SEAP foarte aşteptatul proiect de Cloud guvernamental dedicat, acel proiect care a venit în urma renegocierii PNRR, care va fi baza pentru arhitectura tehnică a infrastructurii informatice a statului român. În această bază lucrăm în paralel la aplicaţia unică a statului român, pentru care am semnat acum două săptămâni contractul de execuţie. Acolo avem termen un an şi jumătate până în septembrie 2025, dar în urma discuţiilor tehnice pe care le-am avut, atât cu colegii din minister, cât şi cu companiile care au câştigat această procedură de achiziţie publică, ne propunem să devansăm foarte mult acest termen înspre începutul anului 2025, final de an 2024, început de an 2025”, a afirmat Bogdan Ivan, întrebat ce servicii publice vor fi digitalizate în perioada următoare, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Şi aici urmează, aşa cum am mai spus-o, să avem cele mai de bază servicii ale statului român, de la documentele de identitate – permis, buletin, paşaport, evenimentele de viaţă precum naştere, căsătorie, divorţ, deces, a continuat ministrul Cercetării.

Acces on-line la buletinele bunicilor

Mai mult, vom putea avea acces la datele personale ale bunicilor, dar nu și a celor mai tineri, născuți înainte de 1921.

„Şi, cel mai important, prin această interconectare cu hub-ul de la Ministerul de Interne, în ultimii doi ani – şi urmează să fie finalizat acest proiect în luna mai a anului 2024 – au fost digitalizate peste 68 de milioane de documente personale, începând cu anul 1921. Vorbim despre un proiect mamut împreună cu cei de la Ministerul de Interne pe care o să-l aducem în practică pentru oamenii din 2024. De asemenea, tot acolo, prioritar este pentru noi să asigurăm inclusiv înscrierea la o formă de învăţământ, la universitate, înscrierea la bacalaureat, la examenul de capacitate, înscrierea la liceu sau la şcoală să fie la un click distanţă pentru părinţi şi pentru tineri; de asemenea, începând cu acest an, toate diplomele de studii care o să fie emise de către Ministerul Educaţiei o să fie dublate de un cod QR, tocmai pentru a avea validarea că aceste diplome sunt unele corecte şi pot să fie citite, ca să zic aşa, de orice angajator din întreaga lume”, a mai precizat Ivan.

Ivan a subliniat că schimbarea proprietăţii unui imobil va putea fi făcută prin această aplicaţie, cât şi înmatricularea unei maşini sau programarea pentru verificarea tehnică la RAR, iar schimbarea proprietăţii unui imobil va putea fi făcută prin această aplicaţie, cât şi înmatricularea unei maşini sau programarea pentru verificarea tehnică la RAR.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri