Prima pagină » Actualitate » Cluj-Napoca, finanțare de 43 milioane de lei din „noul PNDL”. Ce proiecte primesc bani de la Guvern

Cluj-Napoca, finanțare de 43 milioane de lei din „noul PNDL”. Ce proiecte primesc bani de la Guvern

Cluj-Napoca, finanțare de 43 milioane de lei din „noul PNDL”. Ce proiecte primesc bani de la Guvern

Cinci proiecte anunțate sau aflate în lucru în municipiul Cluj-Napoca vor primi finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin programul Anghel Saligny, cum a fost redenumit vechiul PNDL.

Municipiul Cluj-Napoca va primi circa 43 de milioane de lei din suma totală de 1,2 miliarde lei care revine județului Cluj, potrivit listei aprobate de Ministerul Dezvoltării pentru Programul de investiții „Anghel Saligny”.

Proiectele care primesc finanțare de la Guvern sunt:

  • Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca: 32.140.152,98 lei;
  • Modernizare sistem rutier în ampriză existentă, strada Badea Cârțan: 1.703.619,36 lei;
  • Modernizare strada Cucului: 1.230.729,98 lei;
  • Modernizare strada Ionel Teodoreanu: 6.776.050,55 lei;
  • Modernizare sistem rutier în ampriza existentă a străzii Sergiu Celibidache: 1.149.447,13 lei.

Podul peste Someșul Mic este deja în lucru

Proiectul din municipiu care primește cea mai mare finanțare prin programul „Anghel Saligny” este Podul Răsăritului, care se află în lucru deja de câteva luni. Mai mult, lucrările ar înregistra un mic avans față de graficul stabilit, astfel încât șoferii ar putea circula pe noul pod înainte de termen.

Podul este realizat în proporție de 65%, iar șoferii ar circula pe noul pod înainte de mijlocul anului viitor.

„Așa cum arată lucrările astăzi, este posibil să avem o ușoară devansare a termenelor, vom vedea în momentul în care este gata. Deci, lucrările de acolo au puțin avans față de graficul care a fost stabilit. Sunt lucrări de foarte bună calitate în zonă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.

Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 metri, o lățime de 26 metri, cu două piste de biciclete și două trotuare. Valoarea totală a contractului este de 32,8 milioane de lei. Din cauza scumpirii materialelor, asocierea care a câștigat licitația a solicitat toamna trecută o actualizare a costurilor.

Cea mai mare comună din țară, bani pentru extinderea canalizării

Comuna Florești primește aproximativ 20 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, prin programul „Anghel Saligny”.

Cea mai mare sumă este alocată proiectului ce vizează execuția, extinderea și modernizarea sistemului de canalizare menajeră în localitatea Tăuți – 14.942.646 lei, acesta fiind singurul sat din comună care nu are sistem de canalizare.

Consiliul Județean Cluj va primi finanțare prin programul „Anghel Saligny” pentru modernizarea a șapte drumuri județene și pentru construirea a patru poduri, în valoare totală de peste 140 de milioane de lei.

25 de județe au aprobate listele în cadrul Programului Anghel Saligny

Lista obiectivelor de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, a fost finalizată recent pentru alte patru județe, a anunțat ministrul Cseke Attila. Au fost finalizate și listele cu obiectivele de investiții ce vor fi realizate în județele Botoșani, Cluj, Sălaj și Vrancea, urmând alocările și pentru celelalte județe. Aceste județe se alătură celorlalte 21 (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Tulcea și Vâlcea), precum și sectoarelor municipiului București, care au primit finanțare prin Program, a precizat ministrul.

Pentru județul Cluj, ministerul va finanța 108 obiective de investiții, în valoare totală de 1.219.900.480,46 lei.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, asigură serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitează drumurile și podurile. Ministerul a publicat, la începutul lunii mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanțare, din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar și lista sumelor repartizate pe județe, iar, până la termenul de depunere a solicitărilor, autoritățile au depus cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei.

 

 

 

Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Jurnalism și în prezent urmează cursurile masterale ... vezi toate articolele

Citește și