Cutremurul este considerat „factor de risc major” pentru municipiul Bucureşti, conform unui document denumit Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative” în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv „nivel de colaps parţial sau total”. Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.
„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară.
Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, citat de News.ro.
În document sunt enumerate principalele vulnerabilităţi ale oraşului în caz de cutremur:
Documentul, supus votului consilierilor generali ai Capitalei în şedinţa de joi, include şi rezultatele unui scenariu de cutremur.
„Numărul de clădiri de locuit care ar suferi avarii semnificative (peste gradul 3 de avariere) în condiţiile de scenariu date, este de ordinul a 23.000; dintre acestea, cca. 50% sunt clădiri de înălţime P… P +1, din materiale de slabă calitate peste 40% sunt P.. .P + 4, clădiri din zidărie cu elemente din beton armat, lemn etc., iar cca. 10% sunt clădiri înalte, din beton armat şi zidărie”, se arată în document.
Acelaşi document precizează că, dintre cele 23.000 de clădiri care ar fi avariate la cutremur, „pot suferi avarii grave – nivel de colaps parţial sau total (gradul de avariere 5) cca. 1.000 clădiri, dintre care peste 10% sunt înalte”.
În scenariul de cutremur pe timp de noapte (ora 21), peste 450.000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăşi gradul 3 de avariere, care sunt imobile ridicate înainte de anul 1977.
„Dintre aceştia, pot fi consideraţi (în funcţie de caracteristicile clădirii) captivi în clădiri un total de cca. 95.000 persoane, dintre care cca. 54% în clădiri înalte, se pot produce peste 6.500 pierderi de vieţi şi peste 16.000 raniţi grav, cca. 10.500 spitalizaţi şi cca. 13.000 răniţi uşor, concentraţi în clădirile înalte realizate până în 1977. Termenul «captivi» (în engleza «entrapment») este dificil, dar nu înseamnă neapărat victime, ci doar incapacitatea ocupanţilor unui spaţiu construit de a pleca de acolo (din cauză că sunt la etaje superioare şi nu pot pleca, nici daca ar dori, deoarece s-a blocat uşa, a căzut casa scării, sunt prinşi sub o mobilă etc. ). Sensul acestui demers statistic este că dintre acei «captivi» pot fi selectaţi în calcule cei cărora li se pot întâmpla efecte mai grave, inclusiv sa fie prinşi sub ruine, din acele categorii evaluând apoi numărul de răniţi sau morţi”, se arată în documentul citat.
Scenariul privind producerea unui cutremur pe timp de zi (la ora 13) a condus la efecte asupra locatarilor reduse la 54% faţă de cele care corespund cutremurului pe timp de noapte.
„În cazul producerii unui seism de mare intensitate este necesar o analiză a situaţiilor de urgenţă ce pot fi generate de avarierea clădirilor înalte şi foarte înalte din Municipiul Bucureşti şi a modului de intervenţie la aceste imobile”, precizează documentul citat.
Pe lista Adminstrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) în București se aflau, în august 2021, 963 de clădiri încadrate pe clase de risc seismic: 363 sunt în clasa I de risc seismic, din care 154 în categoria evidențiată ca fiind foarte vulnerabilă în 1977: clădiri cu cel puțin 5 niveluri, construite înainte de 1941. Alte 1.533 sunt încadrate în categorii de urgență, conform P100-92 din 1992.
Bucureștii și cutremurele
Pe pagina turui ghidat digital, de pe site-ul INFP – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCSFP), se pot citi detalii despre instoria cutremurelor din București, impactul lor la momentul producerii, cu ilustrații, dar și situația actualizată a măsurilor de punere în siguranță sau consolidare.
Conform sursei citate, Bucureștii (formă lingvistică pe care o considerăm mai adecvată decât „Bucureștiul”) au fost afectați în mod constant de cutremure, cel puțin în ultimele patru secole pentru care avem date mai detaliate. Ele sunt oricum suficient de elocvente, mai ales că prima atestare documentară a orașului este din 1459.
Singura sursă seismică dovedită a provoca pagube în oraș este Vrancea, unde, la adâncimi intermediare (90-150 km de regulă) au loc cutremure cu magnitudini mari – peste 7 pe scara moment-magnitudine (Mw) (mai adecvată la aceste magnitudini decât scara Richter/locală – ML). Acestea sunt statistic într-un număr de 2-3 ori pe secol, deși intervalul de timp dintre ele este foarte variabil – de la câțiva ani la câțiva zeci de ani.
Au mai fost simțite în oraș și cutremure din alte surse (precum cel de 7,1 Mw din 1901 din zona Shabla sau cel de 6,4 Mw din 1916 din zona Făgăraș-Câmpulung), dar acestea, fiind crustale și îndepărtate, nu au cauzat decât panică. Cutremurele crustale care se produc rar în apropierea Bucureștilor, în Câmpia Română, nu depășesc de regulă 4 Mw, o excepție făcând-o cutremurul de 5,1 Mw din 4 ianuarie 1960, din apropierea orașului Slobozia.
Revenind la zona Vrancea – aici s-au produs cutremure majore în:
Mai multe informații pot fi citite în aplicația „Cutremurele din România și efectele lor”.