CNCAV a emis instrucțiuni noi de vaccinare pentru situații speciale, în care o persoană poate amâna rapelul sau îl pot face cu un alt tip de vaccin
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale.
Conform prevederilor, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.
În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:
- pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
- pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
- pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.
În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze.
Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:
- pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
- pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
- pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.
Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.
Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.
Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:
- Șoc anafilactic;
- Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Moderna:
- Șoc anafilactic;
- Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):
- Șoc anafilactic;
- Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
- Sindrom de extravazare capilară
Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare.