CNN: „Opțiunea nucleară” care l-ar putea opri pe Putin să atace Ucraina. Sancțiunea de care se teme liderul de la Kremlin

Publicat: 27 01. 2022, 11:21
CNN: „Opțiunea nucleară” care l-ar putea opri pe Putin să atace Ucraina. Sancțiunea de care se teme liderul de la Kremlin / Foto: Pixabay.com - ilustrativ

Pe măsură ce Occidentul amenință Rusia cu sancțiuni fără precedent, pentru a-l determina pe președintele Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina, o ultimă măsură ar putea stârni teama Kremlinului: Rusia ar urma să piardă accesul la sistemul bancar global.

Casa Albă a sugerat, recent, ca Rusia să fie exclusă din SWIFT, o rețea ultrasecurizată, care interconectează mii de instituții financiare din toată lumea, scrie CNN.

În acest caz, a amenințat Rusia, livrările de petrol, gaz și metale către Europa ar înceta.

„Dacă Rusia va fi deconectată de la SWIFT, nu vom mai primit valută străină, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor mai primi produsele noastre – petrol, gaze naturale, metale și alte componente importante”, a declarat, marți, Nikolai Zhuravlev, vicepurtător de cuvânt al Camerei Superioare a Parlamentului rus, pentru TASS.

Ce este SWIFT?

The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication a fost înființată în 1973, pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare, pentru a trimite în siguranță mesaje și ordine de plată. Nu există o alternativă la SWIFT și acest lucru ar urma să „calmeze” Rusia, în eventualitatea în care continuă agresiunile față de Ucraina.

Dacă Rusia va fi exclusă din SWIFT, băncilor le va fi imposibil să trimită sau să primească bani din și în această țară.

Astfel, „unda de șoc” pentru companiile ruse și clienții lor străini va fi deosebit de puternică – mai ales în zona cumpărătorilor de petrol și a exporturilor de gaze naturale, denominate în dolari americani.

„Excluderea din SWIFT va opri toate tranzacțiile internaționale, va atrace volatilitatea valutară și va determina oscilații uriașe pe piețele de capital”, a avertizat Maria Shagina, expert în cadrul Finnish Institute of International Affairs, într-un studiu realizat anul trecut pentru Carnegie Moscow Center.

Excluderea Rusiei din SWIFT va determina o contracție cu 5% a economiei, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu de 25 de persoane.

SWIFT este descris drept un „instrument de utilitate neutră”, incorporat în legislația belgiană și se supune legislației europene.

Ce se întâmplă dacă Rusia este exclusă din SWIFT

Există un precedent în care o țară a fost exclusă din SWIFT.

SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce au fost sancționate de UE, din cauza programului nuclear al Teheranului. Iran a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din schimburile valutare, în urma excluderii din SWIFT, transmite Shagina.

Nu este clar dacă aliații SUA vor fi de acord cu asemenea măsuri împotriva Rusiei sau dacă vor lua măsuri similare.

SUA și Germania vor avea cel mai mult de pierdut, dacă Rusia va fi exclusă, deoarece băncile lor utilizează cel mai des SWIFT, pentru a comunica cu băncile ruse, explică Shagina.

UE este pregătită să riposteze la invazia Ucrainei de cătr Rusia cu „măsuri fără precedent”, a declarat, marți, ministrul de externe danez Jeppe Kofod.

Rusia s-a pregătit pentru ce este mai rău

În anii recenți, Rusia a întreprins anumiți pași, pentru a nu fi grav afectată de o eventuală excludere din SWIFT.

Moscova are propriul sistem de plată, SPFS, după ce a fost afectată de sancțiunile Occidentului în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea, în același an. SPFS are 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale ruse.

20% din transferurile locale sunt realizate prin SPFS, potrivit lui Shagina, dar dimensiunea mesajelor și anvergura operațiunilor este limitată.

O alternativă la SWIFT ar fi CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) al Chinei. Mai mult, Moscova ar putea recurge la criptomonede.

Dar soluțiile menționate nu sunt prea dorite de Kremlin.

„SWIFT este o companie europeană, o asociere de mai multe țări. Pentru a lua o decizie sau a deconecta o țară este nevoie de un vot unanim, din partea tuturor țărilor participante. Deciziile SUA și ale Marii Britanii nu sunt, cu siguranță, suficiente”, a declarat Zhuravlev, potrivit TASS.

„Nu sunt sigur că și alte țări, mai ales cele care au schimburi comerciale însemnate cu Rusia, vor susține excluderea din SWIFT”, a adăugat acesta.