În ultimii ani ai regimului comunist în fruntea căruia s-a aflat Nicolae Ceaușescu, ofițeri de securitate au recrutat și dirijat nu mai puțin de 2.300 de elevi minori. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), după ce au fost studiate 6.702 documente din arhiva proprie.
CNSAS a trimis Parchetului General documentele respective, 169 de ofițeri de securitate fiind implicați în acțiunea de recrutare și dirijare a elevilor minori la vremea respectivă.
”În perioada iulie – octombrie 2021, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 6.702 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 169 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 2.300 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, precizează reprezentații CNSAS într-un comunicat.
”Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii continuă astfel identificarea şi transmiterea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă ICCJ, în urma sesizării depuse în luna aprilie a acestui an”
CNSAS
În urma unei sesizări in rem din luna mai – referitoare la posibile infracțiuni contra păcii și omenirii – la Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a deschis un dosar în această cauză.
În centrul acestei sesizări s-au aflat, ințial, 43 de ofiţeri de Securitate, aceștia fiind acuzați că au recrutat nu mai puțin de 696 de elevi care nu împliniseră 18 ani, ”cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România”.
”Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani”, au transmis reprezentanții CNSAS (ma multe detalii AICI).