Liderii coaliției de guvernare au decis zilele trecute constituirea unui grup de lucru format din juriști PNL, USR-PLUS și UDMR care să pregătească proiectul de hotărâre a Parlamentului prin care va fi demis șeful AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), Constantin Mitulețu-Buică.
Potrivit surselor citate de „Adevărul”, revocarea lui Mitulețu-Buică nu va fi simplă, deoarece poate fi atacată la CCR.
Șeful AEP a fost numit de PSD-ALDE în 2019, iar acum este urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Juriștii coaliției vor trebui să pună la punct documentul pentru revocarea lui Mitulețu-Buică.
Legislația spune că mandatul președintelui (ales pe 8 ani) încetează la expirare, prin demisie, deces sau revocare.
Revocarea se face, pentru motive temeinice, de către autoritățile care l-au numit, adică de Senat și Camera Deputaților.
Surse politice din coaliție au spus pentru „Adevărul” că legislația este vagă în privința revocării, dar motive sunt suficiente, de la problemele cu Justiția, până la neregulile constatate de un raport al Curții de Conturi pe 2019.
Proiectul de hotărâre a Parlamentului va putea fi însă atacat la CCR. Nu s-a vorbit însă de cine îl va înlocui pe Mitulețu-Buică.
Până în prezent, dintre toți președinții AEP, doar unul și-a terminat mandatul și niciunul nu a fost revocat.
Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a contractat virusul SARS-CoV-2, fiind confirmat cu boala pe 1 decembrie 2020, cu cinci zile înainte de alegerile parlamentare.
CV Mitulețu-Buică Constantin Florin
Șeful AEP a fost pus în martie 2021 sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu, după ce în 2019 ar fi dat afară abuziv doi directori din cadrul instituției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul AEP. Potrivit acestora, Mitulețu-Buică a fost chemat de procurorii Parchetului Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, dar a refuzat să dea declarații în fața oamenilor legii.