Vreme la extreme în România: Cod galben de caniculă în sud-est, inclusiv în București, și cod portocaliu de furtuni în vest. Când sunt valabile alertele meteo

Publicat: 16 07. 2021, 11:54
Actualizat: 17 07. 2021, 10:35
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay.com

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de caniculă, valabilă în 25 de judeţe din sud-est, total sau parţial, inclusiv în Bucureşti, vineri şi sâmbătă. De asemenea, în aceeași perioadă, sunt valabile un cod galben și altul portocaliu de instabilitate atmosferică, în județe din vestul țării.

Astfel, potrivit meteorologilor, pe parcursul zilelor de 16 şi 17 iulie, va fi cod galben de disconfort termic în sudul şi estul ţării, unde valul de căldură va persista şi local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în regiunile extra-carpatice.

În regiunile sudice şi estice, vremea se va menţine caniculară şi în următoarele zile, precizează specialiştii.

Cod galben şi cod portocaliu de instabilitate atmosferică, în vest

Pe de altă parte, au fost emise şi alerte cod galben şi cod portocaliu de instabilitate atmosferică, ce vizează zone din 15 judeţe, vineri şi sâmbătă.

Astfel, în intervalul 16 iulie, ora 10:00 – 17 iulie, ora 6:00, în judeţele Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Alba şi Hunedoara, este cod portocaliu care vizează perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi averse torenţiale, vijelii, grindină şi frecvente descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 35 – 50 l/mp şi pe arii restrânse 60 – 80 l/mp.

În acelaşi timp, va fi cod galben de furtuni în perioada 16 iulie, ora 10:00 – 17 iulie, ora 10:00, în Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania şi zona de munte, iar seara şi noaptea şi în vestul Olteniei.

În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi pe alocuri grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 40 l/mp.

CITEȘTE ȘI: