Vântul puternic de luni a creat probleme în mai multe localități din România. În județul Hunedoara, pompierii au intervenit în mai multe situații, precum copaci rupți sau acoperișuri smulse de vânt.
„În urma manifestării vântului puternic, în ultimele ore, pompierii ISU Hunedoara au fost solicitați prin intermediul numărului unic de urgență 112, să intervină în următoarele situații:
Județul Hunedoara se află sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU până luni seară la orele 22.00. În zona montană înaltă, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h.
„Pentru a rămâne în siguranță, respectați următoarele măsuri:
– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
-Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
-Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații;
-În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
-Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
-Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților”, mai transmit pompierii.
Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.
În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15…20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.