Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat 1.496 de solicitări în doar 24 de ore, dintre care 974 persoane au prezentat urgenţe de „cod roşu” şi „cod galben”.
Informația a fost confirmată chiar de managerul instituţiei, Alis Grasu.
„În ultimele 24 de ore 1.496 de persoane au avut nevoie de ambulanţă în regiunea Bucureşti-Ilfov. Dintre acestea, 974 de persoane au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben – cazuri foarte grave şi grave”, a precizat medicul.
Alis Grasu a adăugat că, din totalul urgenţelor, 159 de persoane se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanţă, 31 dintre acestea prezentând senzaţie de pierdere a stării de conştienţă – respectiv lipotimii, iar nouă persoane au prezentat pierderea stării de conştienţă pentru scurt timp – sincope.
În condițiile în care jumătate din țară se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi ce ating aproape 40 de grade la umbră, angajatorii au o serie de obligații legale ce le revin. Astfel, ei trebuie să reducă intensitatea și volumul de muncă, să asigure ventilația la locul de muncă și să ofere perioade de repaos în zone umbrite.
De asemenea, trebuie să furnizeze apă, între 2 și 4 litri pe zi, pentru fiecare angajat.
Dacă aceste condiții nu pot fi îndeplinite, angajatorul trebuie să reducă programul de muncă sau să îl împartă în două părți: până la ora 11 și după ora 17.
Aceste obligații sunt valabile atunci când temperatura exterioară atinge sau depășește 37 de grade Celsius.
Pentru a face față cu bine acestor temperaturi extrem de ridicate, este important să știi ce trebuie făcut. Specialiștii avertizează că anumite lucruri sunt foarte periculoase.
De exemplu, alcoolul este un diuretic, ceea se înseamnă că duce la deshidratare – și interferează cu capacitatea corpului de a-și regla temperatura. Totodată, dilată vasele de sânge, la fel cum face și căldura. Iată de ce combinația alcool-căldură crește riscurile pentru sănătate, putând duce inclusiv la deces.
Persoanele care consumă alcool când afară termometrele indică temperaturi extrem de ridicate și aleg să se răcorească cu o baie rece riscă să-și piardă viața. Statisticile arată că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenți și adulți.
Și la camerele de gardă a spitalelor a crescut numărul de pacienți care se prezintă cu stare de rău din cauza temperaturilor ridicate. Cei mai expuși sunt copii, vârstnicii, dar și persoanele cu afecțiuni cronice. Aceștia fac, din cauza căldurii, insolații, lipotimii, deshidratări severe.
CITEȘTE ȘI:
Prognoză meteo specială pentru București. Temperaturi EXTREME în Capitală în următoarele ore
Băutura MIRACULOASĂ pe care să o bei pe caniculă. Hidratează rapid