Codru-i frate cu noul COD SILVIC/Lemnul pentru mobilă va avea cod QR, iar falsul informatic din SUMAL 2.0 se incriminează
This browser does not support the video element.
Senatul României a adoptat noul Cod Silvic, după ce Ministerul Mediului, în colaborare cu grupurile parlamentare din Senat, au acceptat majoritatea amendamentelor celor de la USR și ale activiștilor de mediu. Acestea s-au întins pe 51 de pagini și au fost scrise alături de reprezentanții societății civile și de academicieni. Ele au fost adoptate și pentru că ani în șir societatea civilă a luptat pentru aceste reforme. Zeci de mii de români au semnat petiții, zeci de ONG-uri au muncit mulți ani pentru ca pădurile din România să fie protejate, după cum au transmis parlamentarii USR.
Senatul a adoptat astăzi noul Cod Silvic care aduce cu sine o serie de modificări legislative, bazate pe amendamentele grupului parlamentar USR, societatea civilă, academicieni și activiștii de mediu. Printre modificările aduse, acesta va garanta accesul liber în pădure în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta, protejarea arborilor remarcabili din afara fondului forestier național, confiscarea în natură a autovehiculelor folosite pentru transportarea lemnului furat, incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0, inclusiv raportările false privind lemnul recoltat și transportat, accesul fără interdicții, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale, eliminarea posibilității de construire a caselor de vacanță în pădure în județele cu deficit de păduri.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost unul dintre susținătorii modificărilor legislative adoptate, despre care a dorit să vorbească pe larg în plenul Senatului.
În primul rând, orice român se va putea bucura de accesul liber și neîngrădit în pădurile din România, pe jos sau cu bicicleta. Există o legătură științifică între starea de bine a oamenilor și petrecerea timpului liber în pădure și ne dorim să încurajăm în continuare acest tip de recreere. Un al 2-lea lucru extrem de important este acel acela că toate camioanele și toate dubițele folosite la furtul de masă lemnoasă vor fi confiscate. Tot ce înseamnă peste 20% sau mai mult de 5m³ lemn fără acte va conduce în mod automat la confiscare a mijlocului de transport. Pentru că nu există o altă măsură mai dureroasă pentru hoții de lemne. O a 3-a chestiune importantă se referă la conflictul de interes al personalului silvic. Este clar că prevederile actuale nu sunt suficiente. Asta înseamnă că personalul silvic și din autorități, din administrațiile silvice nu vor mai putea desfășura în același timp și activități economice în domeniul silvic. Bineînțeles, până la rudele de gradul doi nu se mai poate să fie și șef de ocol și să ai și gater-to sau fratele sau orice altă rudă apropiată. Tăierile la ras vor fi interzise în aproximativ jumătate din suprafața de pădure a țării. Până acum erau interzise doar în parcurile naționale. Extindem această interdicție și în parcurile naturale și în toate siturile natura 2000. Arborii remarcabili vor putea fi desemnați și protejați pe viața, atât în atât în fondul, cât și în afara lui. Totodată, codul silvic va permite statului să-și asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietate. Există cel puțin 5000 de hectare de teren în această situație.
Minuistrul Fechet a mai adăugat și faptul că digitalizarea este unul dintre aliații statului în lupta cu tăierile ilegale de copaci. Potrivit noului Cod, arborii care urmează să fie tăiați pentru mobilă, vor fi inscripționați cu cod QR.
Totodată, Codul Silvic stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure și cu autorii din spatele acestora. Vom vinde buștean pentru furnir cu QR cod pentru a ști din ce păduri a fost recoltat, pentru a avea o trasabilitate extraordinar de pusă la punct, de bine pusă la punct. Activitatea silvică din România va intra sub lupa Consiliului Național pentru Silvicultură, inclusiv cazurile de corupție din rândul personalului tehnic, personalului silvic. Este o entitate nouă și este o entitate complet independentă din punct de vedere politic. O altă noutate se referă la mandatul unui șef de ocol. Un șef de ocol va putea ocupa funcția pentru maxim 5 ani, nu va mai fi angajat pe perioadă nedeterminată, ca și până astăzi, urmând a fi evaluat și, în măsura în care își face treaba sau nu, după evaluarea la fiecare 5 ani, își va putea sau nu continua activitatea. Vom avea zone pilot în care marcarea arborilor nu se va mai face cu ciocanul în mod tradițional. Nu vom mai avea pădurari, cum se întâmpla până astăzi, cu pregătire de doar șase luni. Trebuie să aibă cel puțin studii liceale sau postliceale. Vom asigura resursele financiare pentru extinderea drumurilor forestiere din pădurile României, dar și pentru construcția de depozite de lemn de foc. Mai am multe lucruri să spun. Înțeleg că nu trebuie să abuzez de acest microfon. Am enumerat doar o parte din lucrurile bune pe care nou îl pot silvic le aduce pentru pădurile din România. Așadar, avem o lege care tratează corect și frumusețile pădurii și pericolele asupra pădurii și populația dependentă de lemn de foc.
Citește și: