Codruța Kovesi, TEST crucial la Consiliul JAI de la Luxemburg. Fosta șefă a DNA prezintă „roadele” procurorilor europeni

Codruța Kovesi, TEST crucial la Consiliul JAI de la Luxemburg. Fosta șefă a DNA prezintă roadele procurorilor europeni
Laura Codruța Kovesi / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 13/06/2024, 11:03

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reunește joi și vineri la Luxemburg, principalele subiecte de pe ordinea de zi fiind spațiul Schengen şi Pactul pentru migraţie. De asemenea, se aşteaptă adoptarea de concluzii pe teme precum drepturile fundamentale sau combaterea traficului de droguri. Șefa Parchetului European, Laura Kovesi, va prezenta un bilanț al activității procurorilor europeni.

Reamintim că Parchetul european, condus de Laura Codruța Kovesi, investighează acuzațiile de infracțiuni în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, anunță un purtător de cuvânt al Parchetului din Liège.

Alte subiecte discutate în cadrul Consiliului JAI vor fi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, combaterea traficului de droguri, combaterea corupţiei, drepturile fundamentale sau stadiul lucrărilor Parchetului European, potrivit consilium.europa.eu.

Pachetul Schengen 2024 privind starea spaţiului de liberă circulaţie

În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, Comisia îşi va prezenta joi Pachetul Schengen 2024 privind starea spaţiului de liberă circulaţie. Miniştrii de interne vor defini apoi „priorităţile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025.”

Se aşteaptă ca la 40 de ani de la crearea spaţiului Schengen, miniştrii să aprobe Declaraţia Schengen, cu angajamentul de a se asigura că spaţiul de liberă circulaţie va funcţiona în continuare în funcţie de provocările actuale şi viitoare.

Propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor

Totodată, în sesiune publică, preşedinţia Uniunii îi va informa pe miniştrii de interne despre stadiul lucrărilor privind o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor.

Propunerea de act legislativ al UE ar impune companiilor de internet obligaţia de a alerta autorităţile cu privire la cazurile de abuz sexual online asupra copiilor detectate pe platformele lor.

Un centru al UE a cărui înfiinţare este planificată ar urma să sprijine autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor şi ar urma să colecteze şi să facă schimb de expertiză şi de bune practici în materie de prevenire şi de sprijinire a victimelor.

Laura Codruța Kovesi va prezenta joi un raport privind activităţile Parchetului European

Joi se aşteaptă și adoptarea de concluzii privind un raport publicat de Europol în aprilie 2024, care cartografiază reţelele infracţionale cu grad ridicat de risc, după ce preşedinţia va prezenta un raport cu privire la progresele înregistrate în combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate, potrivit Agerpres.

Tot mâine se va discuta și cu privire la drepturile fundamentale, se aşteaptă ca miniştrii justiţiei să adopte concluzii privind consolidarea şi protejarea dezbaterilor democratice libere, deschise şi în cunoştinţă de cauză.

Concluziile urmează să se axeze pe importanţa libertăţii de exprimare şi de informare – care se află sub presiune din cauza intensificării discursurilor de incitare la ură şi a dezinformării – şi amintesc rolul important pe care îl joacă organizaţiile societăţii civile, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în protejarea şi promovarea libertăţii de exprimare şi de informare.

În context, preşedinţia va prezenta şi un raport intermediar privind punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, la care UE a aderat în 2023.

Parchetul European, condus de Kovesi, preia ancheta în dosarul „PFIZERGATE”

În ultimele luni, anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat de la procurorii belgieni ancheta care o investighează pe Ursula von der Leyen în legătură cu „interferența în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit unor documente legale consultate de Politico și de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.

În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost deschisă de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan.

CIȚIȚI ȘI:

Parchetul european, condus de Kovesi, preia ancheta în dosarul „PFIZERGATE”/Activitatea Ursulei von der Leyen, sub lupa procurorilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?