Codul Rutier 2024. Sunt vești noi pentru șoferi. Aceștia ar putea scăpa de amenzi, în condițiile în care, în timpul unui control în trafic, nu au asupra lor permis auto. Este vorba despre un proiect de lege care se află pe masa Senatului. La momentul actual, conducătorii auto care nu au documentul asupra lor primesc o amendă de până la 1.300 de lei.
Codul Rutier 2024. Șoferii care nu au permisul auto asupra lor, în timpul unui control în trafic, ar putea să nu mai fie amendați. La momentul actual, pe masa Senatului se află un proiect de lege care conține această inițiativă pentru șoferi.
La momentul actual, conducătorii auto pot primi puncte de penalizare și o amendă de până la 1.300 de lei, dacă nu au documentul asupra lor. În condițiile în care proiectul este aprobat, verificarea șoferilor va fi digitală, prin intermediul unei baze de date operată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.
Potrivit Observatornews.ro, în condițiile în care legea va intra în vigoare, atunci conducătorii auto vor fi obligați să prezinte doar un act de identitate și alte acte necesare (de exemplu, la mărfurile transportate).
Vezi și Codul Rutier 2024 | AMENDA pe care un șofer o primește, dacă depășește viteza legală cu 50 km/h
Vezi și ITP 2024. Ce mașini sunt respinse la inspecția tehnică periodică
La momentul actual, șoferii trebuie să prezinte un permis auto valabil, original, dar și alte documente de identitate sau specifice vehiculului. În cazul poliței RCA, aceasta poate fi prezentată în copie xerox, fiind singura excepție. Amenda variază între 6 și 8 puncte.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)