Motivele pentru care Putin și Hitler au invadat Ucraina, respectiv Cehoslovacia, nu sunt foarte diferite.
Pe măsură ce trupele rusești au început asaltul în Ucraina, la începutul săptămânii, un cont de Twitter numit @Ukraine a devenit viral joi, 24 februarie, după ce a prezentat o caricatura în care se face o comparație între Vladimir Putin și Adolf Hitler, scrie thequint.com.
Multe voci au spus că nu este vorba de o memă, ci de situația reală din Ucraina.
@Ukraine a fost creat în 2016 de Yamera Dukh, care a lucrat la biroul de presă al Administrației Prezidențiale ucrainene.
În 2018, Dukh a oferit controlul contului către mai mulți colaboratori.
Contul prezintă numeroase meme și caricaturi cu tentă politică, după cum scrie Washington Post, „umorul are o putere enormă, mai ales când se confruntă cu un regim brutal precum cel rus”.
A mai fost doar un pas până la compararea lui Vladimir Putin cu Adolf Hitler. Cât de justificată este această comparație? Ce ne transmite istoria?
Există o asemănare stranie între justificarea lui Putin pentru invadarea Ucrainei și justificarea lui Hitler pentru anexarea Cehoslovaciei în 1939.
Dictatorul nazist a susținut că vorbitorii de germană din Cehoslovacia vor neapărat să fie eliberați și va înfăptui acest lucru.
Cuvintele lui Putin nu sunt diferite. Scopul acestei „operațiuni militare speciale” este de a „proteja oamenii supuși la agresiuni și genocid… în ultimii opt ani”, susține Putin.
Când Rusia a anexat Crimeea în 2014, Putin a spus că „oamenii din Peninsulă, cu inimile și mințile, au fost mereu nedespărțiți de Rusia”.
Totul reprezintă o campanie eficientă de dezinformare, pentru a-i câștiga pe ruși de partea sa.
De exemplu, Rusia a invocat existența unor gropi comune cu civili în Donbas, pentru a dovedi genocidul.
Aceste „morminte” sunt ale unor oameni care au murit de „moarte bună” sau ale unor soldați uciși în conflictul din 2014, care a început după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.
Președintele rus a declarat că „uciderea civililor…abuzul copiilor, adulților, femeilor, bătrânilor, continuă nestingherit”.
Pentru „a-i salva” sau „elibera”, Putin, ca și Hitler, a invocat anexarea unei țări care îi oprima.
Există însă și o serie de diferențe între cei doi lideri.
Putin nu a lansat o campanie de genociduri împotriva ucrainenilor, așa cum a făcut Hitler cu evreii în Europa.
Nici guvernul rus, nici propaganda sa nu i-a dezumanizat pe ucraineni, așa cum au făcut naziștii cu evreii, numindu-i „șobolani” sau „otrăvitori” pentru rasa ariană.
Putin a scris, într-un eseu de 5.000 de cuvinte, că ucrainenii și rușii „sunt același popor”!
O diferență supremă ține de modul în care Hitler a ținut să cucerească toată Europa.
Într-un discurs celebru din 1938, la Conferința de la Munchen, cu patru zile după declarația privind „independența” vorbitorilor de germană din Cehoslovacia, Hitler a primit „undă verde” de la puterile aliate europene să anexeze Sudetenland și să le aducă sub regimul nazist.
Marea Britanie și Franța au sperat că această concesie va preveni agresiunile viitoare.
Pe de altă parte, următoarea mutare a lui Putin este imprevizibilă. Să nu uităm că în urmă cu două săptămâni Kremlinul a declarat că nu dorește să atace Ucraina.
Putin este conștient că, dacă trupele sale – pentru a reîntregi imperiul rus – vor intra măcar accidental în Polonia, se va activa Articolul 5 NATO și va începe un război european la scară largă.
Analiștii nu cred că Putin va merge până într-un asemenea punct, ținând cont că are un singur aliat, Belarusul, în regiune și Moscova se va autoizola și mai mult, dacă liderul rus va urma „modelul Hitler”.
Citește și
Rusia, cel mai dur avertisment de până acum: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear!
Marius Tucă Show – ediție specială ”Războiul din Ucraina” pe Gândul
Italia dublează numărul de avioane supersonice Eurofighter care operează deja în România