Colegiul Medicilor din România a anunțat că instituţia s-a autosesizat, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, şi face anchete disciplinare cu privire la medicii implicaţi în cazul de la Maternitatea „Mavromati” din Botoşani, unde o tânără cu sarcina oprită din evoluţie a murit după ce nimeni nu a îngrijit-o vreme de șapte ore.
De asemenea, instituția s-a autosesizat și în cazul Spitalului din Târgu Jiu, unde o femeie gravidă în luna a noua a fost operată de eventraţie.
Anunţul Colegiului este făcut după ce, anterior, ministrul Sănătăţi, Alexandru Rafila declarase că, în cazul Botoşani, ministerul a trimis sesizări mai multor instituţii, inclusiv Colegiului Medicilor Botoşani.
„Colegiul Medicilor din România, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, s-a autosesizat atât în cazul decesului de la Botoşani, cât şi în situaţia de la Târgu Jiu, şi a declanşat din oficiu o anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional şi deontologic medicii implicaţi. (…) Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorităţi şi factori de decizie, instituţii, organizaţii, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariţie a situaţiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfăşurare pot să aducă şi vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, se arată în mesajul postat de instituție pe Facebook.
„Esenţial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătăţirea cadrului legal şi de funcţionare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire şi de protejare a celor implicaţi, pacienţi şi medici, deopotrivă”, mai transmite, printr-un anunţ postat pe Facebook, miercuri după-amiază, Colegiul Medicilor din România.
„Instituţia are, conform statutului său, ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale. Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noştri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieţii, sănătăţii şi integrităţii fizice şi psihice a fiinţei umane”, precizează reprezentanţii instituției.
Marţi seară, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţase că ministerul a sesizat mai multe instituţii cu privire la cazul de la Botoşani, arătând că în ceea ce priveşte funcţionarea spitalelor publice responsabilitatea este împărţită întremai multe instituţii, iar în ceea ce priveşte exercitarea profesiei de medic Colegiul Medicilor este cel care trebuie să facă evaluări şi anchete.
„Trebuie să fim siguri că exercitarea profesiunii de medic, care este, clar, în responsabilitatea Colegiului Medicilor, este în mod serios tratată. Eu am auzit tot felul de declaraţii publice ale unora din conducerea Colegiului Medicilor privind tot felul de probleme care apar, dar am auzit foarte puţine declaraţii şi foarte puţine acţiuni în sensul implicării în asigurarea asistenţei medicale”, a declarat Rafila, la TVR Info.
Anunțul a fost făcut miercuri de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, care, de altfel, îl și numise pe acesta în funcție, în luna iulie.
În urma demiterii acestuia, conducerea interimară va fi asigurată de medicul Monica Adăscăliței, notează Monitorul de Botoșani.
„Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani. Conducerea interimară Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliței.
Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid și fără ezitare, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple! Cine are de făcut o treabă, să o facă. Iar cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece! Am cerut mereu și voi continua să cer cadrelor medicale să arate mai multă empatie față de pacienți și să acționeze doar în interesul acestora.
Tot corpul medical trebuie să înțeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar”, a declarat Consiliului Județean, citată de B1 TV.
Sursa citată mai notează că Angel Călin nu avea niciun fel de experiență în domeniul sănătății. Chiar și așa, el a fost numit în funcția de manager interimar după ce fostul manager, Doina Caba, a demisionat.
Călin a terminat liceul ca lăcătuș mecanic, apoi a făcut un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la 41 de ani.
Întrebat în 17 iulie de reporterul G4Media de ce a acceptat o funcție pentru care nu are nici o pregătire academică și profesională, Angel Iulian Călin a spus că are „o expertiză acumulată prin prisma experienței în diferite funcții”.
Actul constatator al decesului Alexandrei, mămica cu trei copii care a murit la spitalul din Botoșani, pare să cimenteze suspiciunile de malpraxis atât ale echipei medicale de gardă din acea noapte, dar și a medicului curant al tinerei. Din actul oficial rezultă nu mai puțin de două afecțiuni severe, care, fiecare în parte, ar fi putut cauza decesul în cazul în care nu ar fi fost tratate responsabil și profesionist din timp.
Femeia era însărcinată pentru a patra oară, de data aceasta în 14 săptămâni. Avea sângerări și dureri mari în zona abdominală. A fost dusă cu ambulanța la spital și investigată. Personalul medical ar fi ajuns la concluzia că nu se impunea încă evacuarea sarcinii – în ciuda durerilor mari și a sângerării de care se plângea Alexandra. În plus, s-ar fi observat că sarcina s-a oprit din evoluție.
După șapte ore petrecute în Maternitate, fără evacuarea sarcinii și în ciuda rugăminților Alexandrei de a se interveni pentru că nu mai suporta durerile, tânăra a decedat, vineri dimineață, 17 august 2023, în jurul orei opt, în urma unei hemoragii masive.
Drama Alexandrei a fost intens mediatizată, ceea ce a pus conducerea Spitalului și autoritățile la lucru, până la nivel central.
Chiar înainte de declanșarea anchetei oficiale, echipa medicală de pe Secţia Obstetrică – Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, a fost suspendată din activitate.
Apoi, luni, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical. „În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză” anunță în primă fază inspectorii.
Tot luni, ministrul Sănătății, Rafila, constituit un grup de lucru interdepartamental pentru a face lumină în acest caz teribil.
Alexandra Ivanov a fost condusă pe ultimul drum luni, 21 august. Predica de după slujbă a fost rostită de un preot arhimandrit din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Nicodim Petre.