Colonelul investitor Corcodel a fost condamnat definitiv la închisoare. Ce pedepse a primit lotul de jandarmi din subordine

Colonelul investitor Corcodel a fost condamnat definitiv la închisoare. Ce pedepse a primit lotul de jandarmi din subordine
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 27/07/2023, 18:51

Colonelul Marian Corcodel, fost comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Corcodel a fost acuzat de cămătărie și furt de motorină din propria unitate.

Corcodel a primit o pedeapsă minimă pentru delapidare, după ce a scăpat de alte două infracţiuni. Astfel, pentru camătă a fost dispusă încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor (decizie luată ca urmare a hotărârilor Curţii Constituţionale), iar pentru constituire de grup infracţional organizat a fost achitat în primă instanţă (Tribunalul Bucureşti) pe motiv că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, după care la Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus încetarea procesului pentru prescrierea faptelor.

Lotul Corcodel, val de prescrieri

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.

O pedeapsă mică a primit şi adjunctul lui Corcodel, Daniel Iancu Preoteasa, şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) – 3 ani cu suspendare pentru delapidare şi efectuarea a 120 zile muncă în folosul comunităţii în cadrul ALPAB Bucureşti sau la Poliţia Locală Sectorului 1.

În schimb, Georgică Adrian Băbănău (subofiţer de jandarmi, şoferul lui Corcodel), care primise o condamnare cu suspendare la Tribunalul Bucureşti pentru complicitate la delapidare, a scăpat de pedeapsă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a constatat că faptele s-au prescris.

De asemenea, comisarul şef Octavian Cristescu, angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI, acuzat că i-a asigurat „protecţie” lui Corcodel, a scăpat şi el de acuzaţii tot prin prescrierea faptelor (la instanţa de fond primise achitare).

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.

Camătă, cu garanții în case și mașini

Colonelul Corcodel îşi „împrumuta” subalternii cu sume cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, pentru care le percepea o dobândă între 10 şi 20%.

De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise lui Daniel Preoteasa şi Georgică Băbănău sau unor persoane care nu cunoşteau sursa ilicită a provenienţei sumelor, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel.

Procurorii îl mai acuză pe colonelul Corcodel că a dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupării.

Banca de întrajutorare Corcodel și asociații

„În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziție a unor garanții mobiliare sau imobiliare și/sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activitățile de cămătărie. Ca garanții mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafețe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori față de cea a împrumutului”, arătau cu ani în urmă procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă.

Conform DIICOT, deşi existenţa acestei grupări, cât şi faptele săvârşite de membrii acesteia au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa lui Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI, având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, acesta nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii.

Mai mult, Octavian Cristescu a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către colonelul Corcodel, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii, mai susține DIICOT.

Citiți și: Jandarmeria Română, decapitată de procurorii militari ai DNA. Plutonierii erau făcuți ofițeri pentru 6.000 de euro de căciulă

Șef al Jandarmeriei, reținut la graniță, când se întorcea din concediu

Cum funcționa „Banca Română de Comerț Corcodel”, de la Jandarmerie. Garanțiile cerute de șeful jandarmilor, pentru banii cu camătă

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Furtuna Alexandros vine cu ploi abundente, riscuri de inundații și vijelii. Zonele sub cod roșu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor