Colțul de rai ÎNGHIȚIT de pădure din România. „Oamenii nu s-au mai întors niciodată…”

Publicat: 03 10. 2023, 07:56

Satele comunei Bulzeștii de Sud din Hunedoara au ajuns înghițite aproape în întregime de pădure.

Satele s-au depopulat treptat, iar multe din fostele pășuni, grădini și curți s-au împădurit pe măsură ce au devenit pustii.

În comuna Bulezștii de Sud din Hunedoara, aflată la 30 km de municipiul Brad, în Munții Apuseni, au rămas mai puțin de 300 de oameni, de zece ori mai puțini decât populația ei de la mijlocul secolului 20.

Totuși, față de 2011, când comuna avea oficial 271 de locuitori, numărul localnicilor a crescut cu 7 persoane, scrie adevărul.ro.

Cei mai mulți dintre săteni trăiesc în satele Bulzeștii de Sus și Bulzeștii de Jos, la poalele „Bulzului”, un munte cu formă proeminentă, împodobil cu o pădure de lilieci sălbatici, deasupra culmilor Apusenilor.

O localnică spune că a fost dintotdeauna greu în Bulzeștii de Jos, unde cei care nu au mașină să meargă până la Brad sau măcar în Baia de Criș întâmpină dificultăți.

Femeia crește oi și câteva animale și păsări, are o mică grădină unde a cultivat legume și în trecut mai vindea produse în piețele din Brad, dar a renunțat la activitate, din cauza drumului costisitor.

Alți localnici s-au reprofilat pe turism. De asemenea, în școala de clasele I-IV din comuna Bulzeștii de Sus mai învață doar patru copii, iar învățătoarea venită din satul Baldovin, aflat la 15 km distanță, se descurcă cum poate, în lipsa unui mijloc de transport în comun.

Drumul spre județul Alba este greu de parcurs

Satele Bulzeștii de Sus și Bulzeștii de Jos sunt traversate de șoseaua care leagă nordul județului Hunedoara de așezările de munte din județul Alba, iar de la capătul Bulzeștiului de Sud, șoseaua spre comuna Avram Iancu, aflată la 30 km este continuată cu un drum de piatră, pe unde mașinile nu pot trece.

Alte drumuri forestiere, pietruite ori asfaltate parțial, urcă prin pădurile dese ale comunei, până pe crestele domoale din Apuseni, unde câteva gospodării locuite animă cătunele Grohot, Giurgești, Păulești, Rusești, Stănculești, Tomnatec și Ticera, care fac parte din comuna hunedoreană.

Tomnatec, satul înghițit de pădure

Satul înghițit de pădure, unde locuiesc doar câteva familii, ajunsese la 800 de locuitori în 1930. După Al Doilea Război Mondial, Tomnatec a intrat în declin, fiind acaparat de pădure.

De asemenea, satul Ticera a rămas și el aproape pustiu. Aproape 200 de oameni locuiau aici în anii 1950. Școala veche de lemn, de peste 100 de ani, din Ticera a fost abandonată odată cu așezarea, dar a fost adusă la Muzeul ASTRA din Sibiu și restaurată în perioada 2013-2014.

Celelalte cătune din Bulzeștii de Sus sunt și ele acoperite de păduri și doar câteva familii mai locuiesc acolo.

Muzeograful Monica Dușan, de la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, descrie transformarea prin care au trecut satele comunei Bulzeștii de Sus.

Aceasta spune că, odată plecați, oamenii nu s-au mai întors niciodată pe aceste meleaguri.

Sursa foto: youtube