Comerțul cu porci vii sau tăiați, SISTAT în două localități din Buzău din cauza pestei porcine

Publicat: 05 12. 2023, 22:55
Foto: Envato Elements

Apariția a două focare de pestă porcină africană (PPA) a determinat impunerea unor restricții de mișcare în două localități rurale din județul Buzău, în efortul de a preveni extinderea virusului. Conform informațiilor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, mai multe animale au fost sacrificate.

Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în gospodăriile din Padina și Vâlcelele din Buzău. Cei patru porci afectați de boală au fost eutanasiați și supuși procesului de ecarisare de către angajați ai celor două primării.

Potrivit DSVSA Buzău, în aceste zone sunt în vigoare restricții privind mișcarea porcinelor, interzicându-se deplasarea animalelor în zona de supraveghere și de protecție, cu o rază de zece kilometri în jurul focarelor.

Inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Buzău atrag atenția că este interzisă comercializarea porcilor, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA), notează adevarul.ro.

În paralel, autoritățile efectuează verificări alături de polițiști pentru a preveni comerțul ilegal cu carne de porc sacrificată în gospodării.

Restricții sunt aplicate și în afara zonelor de focar, iar inspectorii sanitari veterinari desfășoară controale în trafic alături de forțele de poliție.

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Buzău le recomandă cetățenilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități autorizate sanitar veterinar.

Astfel, aceștia vor avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse unui control sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, eliminând orice pericol pentru sănătatea publică.

Totodată, sacrificarea porcului în gospodărie și consumul acestuia în cadrul familiei, fără a respecta procedurile de control sanitar veterinar privind starea de sănătate a animalului și igiena cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății.

DSVSA Buzău informează că vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar este sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.