Un fenomen astonomic rar va putea fi urmărit de pasionații de astronimie: “Cometa diavolului”, o cometă mai mare decât Muntele Everest ar putea fi vizibilă pe cer în următoarele săptămâni.
Evemimentul este foarte rar, deoarece 12P/Pons-Brooks – așa cum este numită cometa de către cercetători, își încheie orbita o dată la 71,3 ani. Anul acesta se va apropia cel mai mult de soare pe 21 aprilie, relatează Le Figaro. Ultima dată a fost văzut în 1954 și își va face o nouă apariție în 2095.
Deși cometa a fost văzută recent pe cerul nopții, în special în Spania, experții cred că este posibil ca aceasta să devină și mai strălucitoare în următoarele săptămâni. Cu cât se apropie mai mult de Soare, cu atât devine mai strălucitoare.
Astrofotograful american Andrew McCarthy a surprins imagini ale nucleului cometei, pe care le-a distribuit pe X. Culoarea verde a stelei se explică prin ”concentrațiile de dicarbon (carbon diatomic, n.r.) iluminate de Soare”, scrie cercetătorul.
Comet 12P/Pons-Brooks ☄️
📷 @astrocatinfo March 6th pic.twitter.com/AXszkGXCvB
— Aleix Roig (@astrocatinfo) March 10, 2024
Acest corp de culoare verde se distinge prin mărimea nucleului său, care are un diametru de aproximativ 30 km. Prin urmare, cometa este de peste 3,5 ori mai mare decât Muntele Everest, care măsoară 8.848 de metri, potrivit dicționarului Larousse.
Este supranumită ”cometa diavolului” din cauza celor două coarne care îi formează coada. De fapt, aceste coarne sunt formate de fisurile care se produc în nucleul său, din care ies erup erupții de gaz și gheață.