Comisar european: UE se pregătește să impună „sancțiuni inteligente” în privința importurilor de petrol din Rusia
Uniunea Europeană pregătește „sancțiuni inteligente” față de importurile de petrol din Rusia, scrie luni presa internațională, citându-l pe vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Dombrovskis, care este și comisar european pentru Comerț, a declarat că statele europene fac tot posibilul pentru a impune sancțiuni care să afecteze cât mai mult economia rusă, dar să aibă un impact cât mai redus asupra Blocului comunitar, informează Reuters.
„Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni, iar una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului. Când impunem sancțiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pe care le suferim noi”, a declarat Dombrovskis pentru The Times.
Acesta a adăugat că detaliile exacte referitoare la un embargo asupra importurilor de petrol nu au fost încă decise, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc din economia europeană sau impunerea de noi taxe pe importuri dincolo de un anumit plafon de preț.
Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Europei
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, furnizând 26% din petrolul importat de UE în 2020. Europa obține aproximativ o treime din energia sa brută disponibilă din petrol și produse petroliere, în sectoare care variază de la transport până la industria chimică.
Ucraina, dar și unele state membre ale Uniunii Europene, printre care Polonia și Lituania, au solicitat în repetate rânduri interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia, în timp ce țări precum Germania și Ungaria se opun momentan unui embargo cu efect imediat.
Petrolul și produsele petroliere au reprezentat anul trecut peste o treime din veniturile din exporturi obținute de Moscova. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pe țiței și produse rafinate importate din Rusia, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pentru gaze naturale și aproximativ 25 de milioane de dolari pentru cărbune, potrivit think-tank-ului Bruegel.