Comisarul european Thierry Breton: Brexit este o catastrofă economică pentru Marea Britanie
Decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană a dus la o „catastrofă economică” pentru Marea Britanie, a declarat marți comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, în timpul unui interviu acordat postului francez BFMTV.
„Uitați-vă la ce se întâmplă cu rafturile magazinelor… cu reaprovizionarea combustibilului… cu lipsa asistentelor și a medicilor… cu lipsa șoferilor de camion [și] cu toate lucrările de construcție. Ceea ce se întâmplă în aceste zile este un dezastru. ”, a spus Breton.
„Gândiți-vă că, după ce au spus că ar putea recâștiga prosperitatea, ceea ce a însemnat într-o oarecare măsură că fiecare cetățean al UE va fi dat afară – cel puțin o mare parte dintre ei – ei bine acum trebuie să se întoarcă, pentru că asistentele sunt plecate. Sunt 100.000 de șoferi de camion care au renunțat… Este ceea ce este și deplângem”, a adăugat el.
Supermarketurile din Marea Britanie folosesc fotografii cu fructe, legume și alte produse alimentare pentru a umple rafturile rămase goale din cauza problemelor privind aprovizionarea.
Ideea vine ca o consecință a crizei de șoferi de TIR, de muncitori în ferme și fabrici de procesare a alimentelor care împreună au dus la o disponibilitate scăzută a unor articole în supermarketuri. Probleme sunt și în porturi, unde manipulanții au rămas prea puțini și nu mai fac față la volumurile mari de marfă care trebuie descărcată și transportată.
Mai multe lanțuri, inclusiv Sainsbury’s, Asda și Tesco au închis, de asemenea, zonele de servicii alimentare pentru a reduce costurile și astfel a rămas mai mult spațiu de umplut în magazine.
Fotografii ale articolelor scumpe, cum ar fi parfumurile sau băuturile spirtoase, sunt uneori folosite în magazine pentru a preveni furtul. Imaginile articolelor sunt puse pe rafturi pentru a indica disponibilitatea, iar cumpărătorii ridică produsul real de la casă.
Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Textul, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat iritare în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit. Guvernul de la Londra, care a semnat documentul, a solicitat renegocierea acestuia, susţinând că este nefuncţional în forma sa actuală.
Thierry Breton nu crede „deloc” într-un Polexit
Este o situație pe care comisarul european nu speră să o revadă în altă parte și în special în Polonia, unde guvernul își continuă blocajul în relația cu Europa. În realitate, Thierry Breton nu crede „deloc” într-un Polexit. „4% din PIB-ul [polonez] provine din Europa”, își amintește el.
„ Polonia este una dintre cele mai pro-europene țări din UE. Polonezii nu vor părăsi niciodată Uniunea Europeană. Niciodată”.
El subliniază, totuși, că prezența în UE implică îndatoriri, deoarece Polonia încearcă să facă ca dreptul său național să aibă prioritate față de dreptul european.
„Nimeni nu este obligat să se alăture Europei”, continuă el. „Dar când te alături Europei (…) respecți că Curtea Europeană a Drepturilor Omului care are prioritate față de instanțele naționale, pentru respectarea statului de drept și în special pentru independența justiției”, avertizează el.