Prima pagină » Actualitate » Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie
Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), „ca un prim pas urgent” în ceea ce privește reformarea justiției din România.

Informația a fost transmisă de Comisia de la Veneția prin intermediul unui comunicat de presă, citat de MEDIAFAX.

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistrați”, se arată în comunicatul Comisiei.

Aceasta mai atrage atenția asupra faptului că cei mai mulți dintre magistrații din România își doresc la rândul lor desființarea SIIJ, așa cum recomandă și alte sectoare ale societății civile.

Mai mult, Comisia de la Veneția atrage atenția că amendamentele adoptate în Parlament la legea de desființare a SIIJ ridică semne de întrebare, „atât pe conținut, cât și pe procedură”.

„Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, instituția spune că trimiterea în judecată a magistraților doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) introduce un nou tip de inviolabilitate pentru magistrați.

Avizul Comisiei de la Veneția a fost solicitat în martie de ministrul Justiției, Stelian Ion. El a făcut solicittarea după ce Camera Deputaților a adoptat amendamentul care prevede că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

Ce recomandă Comisia de la Veneția?

  • Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil – urmărirea penală – care merge mult dincolo de imunitatea funcţională;
  • Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmărit. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din aceasta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale ce nu se încadrează competenţei imunităţii funcţionale nu ar trebui să fie de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi ar trebui aduse direct în faţa curţii de justiţie, fără examinarea anterioară a CSM;
  • Reclamaţiile părţilor vătămate, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare.
Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și