Prima pagină » Actualitate » Comisia European cere administrarea dozei „booster” pentru a reduce spitalizările

Comisia European cere administrarea dozei „booster” pentru a reduce spitalizările

Comisia European cere administrarea dozei „booster” pentru a reduce spitalizările
Ursula von der Leyen: Ceea ce s-a întâmplat la Washington este îngrozitor și revoltător. Sursa foto: Shutterstock

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a deplâns astăzi „reapariția rapidă” a Covid-19 în Europa și răspândirea variantei Omicron, îndemnând cetățenii să se vaccineze cu trei doze pentru a reduce spitalizările, în special în rândul populației neimunizate.

Șefa CE a subliniat acest lucru joi, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European (CESE), unde au fost discutate viitoarele priorități ale Uniunii Europene (UE) pentru redresare și punerea în aplicare a programului de lucru al executivului UE pentru anul 2022.

„Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Ea a cerut de asemenea statelor UE să crească rata de vaccinare anti-COVID-19 la toate categoriile de vârstă, inclusiv copii şi tineri, şi să accelereze administrarea dozei a treia, atrăgând atenţia că, pe lângă intensificarea valului epidemic provocat de varianta Delta a coronavirusului, ″acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid şi este de mare preocupare″⁣.

Potrivit unor surse citate de Reuters, statele UE avansează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene de limitare la 9 luni a valabilităţii certificatului verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

În lipsa administrării dozei a treia, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene.

Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei a treia la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni, a explicat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Reprezentanții companiei farmaceutice americane Pfizer a anunțat că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie a anului viitor.

Potrivit reprezentanților companiei, citați de Mediafax, studiile preliminare de laborator demonstrează că trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech neutralizează varianta Omicron, în timp ce două doze arată un grad de neutralizare semnificativ redus.

Datele indică faptul că a treia doză crește numărul de anticorpi de 25 ori comparativ cu primele două doze. Totuși, două doze pot încă induce protecție împotriva bolilor severe, arată reprezentanții Pfizer.

 

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și