Comisia Europeană a APROBAT cererea României de înregistrare a denumirii „Plăcintă dobrogeană” ca indicaţie geografică protejată

Comisia Europeană a APROBAT cererea României de înregistrare a denumirii „Plăcintă dobrogeană” ca indicaţie geografică protejată
FOTO - romania.representation.ec.europa.eu
Publicat: 31/03/2023, 02:00
Actualizat: 31/03/2023, 02:11

Comisia Europeană a aprobat joi, 30 martie, cererea României de înregistrare a denumirii „Plăcintă dobrogeană” ca indicaţie geografică protejată (IGP). Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate.

România câştigă, astfel, în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”.

„Au fost doi ani de «opoziţie hotărâtă şi susţinută» din partea vecinilor de la sud de Dunăre”, anunța Ministerul Agriculturii, la începutul acestei luni, când a fost confirmată recunoașterea acestui produs.

„La ultimele negocieri pe cale diplomatică între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene, s-a ajuns la un acord prin care România va primi recunoaşterea europeană prin înregistrarea produsului «Plăcintă Dobrogeană IGP» şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani”, a declarat – rcent – Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Diaconeasa a precizat că Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine „Dobrudzhanka banitsa” pentru o perioadă de 10 ani (inițial, bulgarii ceruseră 15 ani).

De asemenea, Bulgaria nu va putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de „Plăcintă Dobrogeană”.

„Faptul că alte state ne urmăresc demersurile, iar în cazul de faţă vecinii bulgari, demonstrează notorietatea şi calitatea deosebită a produselor româneşti, care sunt foarte apreciate pe piaţă şi încet-încet îşi fac loc atât pe piaţa europeană, cât şi în registrul produselor recunoscute de către Comisia Europeană pentru calitatea lor”, a mai spus Diaconeasa.

„Războiul plăcintelor” a început în 2017

Demersurile pentru recunoaşterea europeană a acestui produs cu IGP au început în anul 2017, an în care s-a înfiinţat şi Asociaţia Tradiţional Moesis, cu scopul de a promova produsul tradiţional românesc şi producătorii, dar şi construcţia de identitate a produselor româneşti atât pe pieţe interne, cât şi externe.

Un an mai târziu, în decembrie 2018, a avut loc depunerea documentaţiei la MADR pentru obţinerea recunoaşterii europene a produsului „Plăcintă Dobrogeană – Indicaţie Geografică Protejată”.

În aprilie 2019 s-a încheiat opoziţia naţională depusă de SC Dobrogea SA, iar dosarul a fost trimis la CE în sistemul electronic ‘eAmbrosia’ în luna mai 2019. Ulterior, Bulgaria a depus o declaraţie motivată de opoziţie, iar CE a invitat cele două părți la consultări.

Până în prezent, România are recunoscute pe sisteme de calitate 10 produse, din care nouă cu IGP, respectiv: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, Salată tradiţională cu icre de crap. Telemeaua de Ibăneşti are Denumire de Origine Protejată (DOP).

Caracterul specific al produsului „Plăcintă dobrogeană”

Caracterul specific al produsului „Plăcintă dobrogeană” se datorează modului de preparare și îndemânării transmise de la o generație la alta de locuitorii din Dobrogea.

Reputația produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste și în cărți în vederea păstrării în timp pentru generațiile viitoare.

Plăcinta dobrogeană – mod de preparare

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României.

Este un produs de patiserie copt, precopt, congelat şi crud congelat obţinut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi ouă.

Foile produsului se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului. Foile cu umplutură sunt rulate, încreţite şi aşezate în formă de spirală în tăvi rotunde.

Greutatea produsului este între 500 şi 2.000 de grame. Gustul sărat este dat de amestecul de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt coapte împreună cu foile din aluat nedospit.

Produsul „Plăcintă Dobrogeană” are o consistenţă moale, fragedă, datorită amestecului de ou şi iaurt turnat deasupra, faţă de alte produse de acelaşi tip, care au o consistenţă crocantă cu suprafaţa uşor casantă.

FOTO – romania.representation.ec.europa.eu

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Mămăliga, mai greu de preparat decât pare. Mulți fac o mare greșeală
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți