Comisia Europeană, ANUNȚ crucial Moldova și Ucraina. „Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite” / Ce urmează pentru cele două țări

Publicat: 07 06. 2024, 17:21
Actualizat: 07 06. 2024, 17:22

Comisia Europeană le-a transmis vineri ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele uşilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite.

„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. „Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus ea, citată de DPA.

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei. Cu toate acestea, toate statele membre mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică.

Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă. O lună mai târziu şi Republica Moldova – a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 – a cerut să adere la UE.

Georgia, care s-a confruntat într-un război cu Rusia în 2008, a înaintat de asemenea cerere de aderare în martie 2022. Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023.

Ei au acordat statutul de candidat Georgiei în decembrie 2023, convenind în acelaşi timp să deschidă discuţii cu Ucraina şi Republica Moldova. Alţi candidaţi oficiali la aderare la UE sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.

Ucraina, condiționată în procesul de aderare la UE și  de respectarea drepturilor minorităților naționale

Kiev a avut una din cele mai restrictive legislații referitoare la protejarea identității naționale. Oficiali ucraineni au avut discuţii bilaterale cu Ungaria şi România, cele mai importante comunități, pentru a încerca să ajungă la un acord în problema predării în limbile minorităţilor naţionale în învăţământul gimnazial din Ucraina, ca prim pas pentru remedierea acestei probleme. Apoi, brusc, limba oficială a minorității moldovene din Ucraina a devenit româna.

UE, singura umbrelă în fața Rusiei

Republica Moldova vrea să adere ”cât mai curând posibil” la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat agenţiei France Presse.

„Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democraţia doar dacă facem parte din UE”, a declarat Maia Sandu.

 

CITIȚI ȘI:

Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la Uniune. Marile obstacole sunt corupția și drepturile minorităților