Comisia Europeană (CE) a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă ajutorul de stat român acordat companiei energetice Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) este în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat acordat companiilor aflate în dificultate.
Potrivit comunicatului de presă al organului executiv al UE, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia sunt conforme cu orientările necesare.
Ancheta aprofundată va examina în mod special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil, fără ajutorul de stat continuat.
De asemenea, se va verifica dacă compania sau investitorii ar fi contribuit suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțarea publică și că ajutorul este proporțional și dacă măsurile adecvate pentru a limita denaturările concurenței create de ajutorul ar însoți planul de restructurare.
Deschiderea unei investigații oferă României și părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta comentarii care nu vor prejudicia rezultatul anchetei.
În decembrie 2020, România a notificat Comisiei despre un plan pentru restructurare. Planul de restructurare prevede în jur de 2 miliarde de euro sprijin pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro de ajutor public acordat de statul român, sub formă de subvenții și împrumuturi, inclusiv împrumutul de salvare de 251 milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat.
Suma rămasă ar fi acoperită din fondurile UE, mai precis, o subvenție din partea Fondului de modernizare, pentru care România a solicitat, potrivit Comisiei.
Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special:
-dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat;
-dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și
-dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.