Comisia Europeană îndeamnă șase state membre să relaxeze restricțiile la frontieră. Executivul UE le-a oferit 10 zile pentru a răspunde
Comisia Europeană le-a spus marți șase țări din UE să ușureze restricțiile unilaterale la frontieră pe care le-au instituit pentru a combate COVID-19, deoarece a încercat să coordoneze o abordare mai puțin restrictivă a circulației mărfurilor și a persoanelor în interiorul blocului comunitar.
Comisarul pentru justiție al Executivului UE, Didier Reynders, a declarat că a acordat Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei 10 zile pentru a justifica restricțiile unilaterale la frontieră, precizând că s-a „mers prea departe”.
„Este o necesitate să ne întoarcem la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în relațiile cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Uniunea Europeană”, a spus Reynders.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că, fără o abordare coordonată care să implice toate cele 27 de state membre, „riscăm fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare – lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.
Potrivit scrisorii, obiectivul UE este „păstrarea funcționării pieței unice într-o perioadă economică volatilă, precum și protecția vieții de familie într-o perioadă de contacte sociale reduse semnificativ în afara familiei de bază”.
Le-a dat țărilor până la sfârșitul săptămânii viitoare să răspundă, în caz contrar, ar putea începe teoretic proceduri pentru încălcarea legislației UE.
Ministrul european al Germaniei, Michael Roth, a apărat înăsprirea granițelor țării sale de focarele din cauza tulpinilor de coronavirus mai contagioase raportate de vecinii săi.
Decizia „dificilă” a Germaniei
„Resping acuzația că nu am respectat legislația UE”, a declarat Michael Roth, ministrul de Externe al Germaniei, la Bruxelles, unde participa la o reuniune a omologilor UE.
El a spus că Germania a luat decizia „dificilă” din cauza noilor variante de coronavirus extrem de contagioase și din cauza poziției Germaniei ca „țară de tranzit în mijlocul Uniunii Europene”.
Scrisoarea Comisiei către Germania, obținută de agenția de știri AFP, spunea că Germania nu aplică toate scutirile de interdicție prevăzute de recomandările UE.
De asemenea, Germania a purtat discuții cu Franța cu privire la evitarea măsurilor similare în regiunea Moselle, care se află pe granița franco-germană.
„Întreruperi la libera circulație”
Nouă țări din UE au restabilit controalele la frontieră în ceea ce este în mod normal zona liberă de călătorie a blocului comunitar.
Cu toate acestea, Comisia se concentrează pe cele șase, cu restricții suplimentare privind circulația, inclusiv interzicerea completă a călătoriilor neesențiale în și din afara țării.
„Aceste măsuri pun în mod evident o presiune masivă asupra regiunilor de frontieră … dar protecția cetățenilor noștri este primordială”, a spus Roth, în timp ce apăra acțiunile Berlinului înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.
Colegul său francez Clement Beaune a spus că Berlinul și Parisul și-au acordat 48 de ore pentru a coordona măsuri de sănătate, cum ar fi teste sporite în regiunea Moselle, în efortul de a menține acea parte a frontierei deschisă lucrătorilor.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut în mod constant că frontierele interne dintre țările UE trebuie să rămână deschise și să se confrunte cu Germania, anul trecut, după ce Berlinul și-a închis frontierele în timpul primului val de pandemie.
Germania își propune acum să evite tipurile de măsuri stricte la frontieră care aveau loc în 2020, potrivit unor surse din Berlin.
Liderii UE vor discuta joi și vineri situația virusului în blocul comunitar, în timpul unui summit video.