Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană, mesaj de solidaritate cu victimele catastrofei de la Crevedia. „Scopul nostru acum este să salvăm vieți”

Comisia Europeană, mesaj de solidaritate cu victimele catastrofei de la Crevedia. „Scopul nostru acum este să salvăm vieți”

Comisia Europeană, mesaj de solidaritate cu victimele catastrofei de la Crevedia. „Scopul nostru acum este să salvăm vieți”

Oficialii Executivului de la Bruxelles au transmis, luni, printr-un mesaj de solidaritate adresat victimelor dezastrului de la Crevedia, pe rețeaua socială X.

„Gândurile și solidaritatea noastră sunt alături de victimele exploziilor din România. Nouă țări s-au oferit deja să ajute primind pacienți cu arsuri grave prin Mecanismul de Protecție al Uniunii Europene. Scopul nostru acum este să salvăm vieți”, este mesajul publicat luni pe contul de pe rețeaua X, anterior Twitter.

Bilanțul victimelor

În urma exploziilor de sâmbătă seara de la stația GPL din localitatea Crevedia, Dâmbovița, au fost 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața. Pottrivit celui mai recent raport al Ministerului Sănătății, de luni, trei pacienți sunt critici intubați și ventilați mecanic, 29 sunt în stare medie sau ușoară, 12 sunt transferați în strănătate, iar 12 au fost deja extrenați.

Până în prezent au fost transferați pacienți în Belgia, Italia, Germania, Austria, Norvegia.

Dr. Raed Arafat – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – a menționat și că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave după tragedia de la Crevedia.

„Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferați afară. Ecuația care a stat la bază a fost decizia medicală. Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienți pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poți să îi trimiți în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc”, a declarat Raed Arafat.

„Mai ales că spitalele erau deja cu pacienți arși din alte incidente din țară și nu erau paturile goale, în așteptare. Lucru pe care l-am văzut și când am solicitat din alte țări. Sunt țări mult mai mari decât România și posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4, pentru că asta este problema cu paturile pentru arși peste tot, indiferent câte faci în astfel de situație, cum era situația de acum, cum a fost situația când am avut 100 și ceva de răniți la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a explicat șeful DSU.

Sursa foto: Comisia Europeană