Comisia Europeană: NU se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile EXISTENTE

Publicat: 05 04. 2024, 12:12

Parlamentul European a adoptat prevederile stabilite cu Consiliul Europei referitoare la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din clădiri. În urmă cu patru ani, a fost prezentată strategia vizată în privința renovărilor acestor construcții care trebuie să prezinte performanță energetică. Aceasta trebuie să vină în sprijinul eforturilor UE de scădere a emisiilor de carbon în Uniune. Lucru care s-ar traduce prin facturi mai mici pentru consumatori și o calitate mai bună a vieții. La cetățeni,  informația a ajuns în forma în care s-ar interzice sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili. Comisia Europeană dezminte vehement acest lucru.

Comisia Europeană a transmis un comunicat prin care dezminte zvonurile apărute în spațiul public referitoare la faptul că aceasta ar interzice cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.) pe bază de combustibili fosili. Directiva Europeană va da fiecărui guvern posibilitatea de eliminare etapizată a anumitor dispozitive de încălzire, pe baza emisiilor acestora. Acestea vor trebuie să stabilească măsurile specifice, astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară. Concret, Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente, mai reiese din comunicatul dat publicității de Comisia Europeană.

Citește și:

Panourile solare și sistemele de irigație – Revoluție în SUA și India, VIS în România

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”