Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis de România la Bruxelles, nu s-a ridicat la nivelul condițiilor cerute de instituțiile UE. Comisia Europeană a transmis Guvernului României mai multe observații critice, pe mai multe componente, de la infrastructură, digitalizare până la educație. Criticile subliniază inadvertențele privind costurile, prezentate în diferite documente.
Potrivit Mediafax, care citează un document obținut de jurnaliștii de la AlephNews, Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații.
Sursele Gândul au confirmat că evaluările Executivului european sunt extrem de critice.
„Există observații. Sunt probleme mari”, spun sursele Gândul.RO.
Aceaste observatii vin în contextul unei evaluări de etapă.
Comisia Europeană a reproșat României că datele privind costurile din documentele .xls nu corespund cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News.
Valorile asumate pentru ținte de către România sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor, arată hotnews.ro.
Pilonul I Sistemul de management al apei
Exemplu: Investiția “Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori”. Media pentru obiectivele 1 și 1 este calculată utilizând valorile de la mare la mic 70% -30%. Nu există nicio justificare pentru această ponderare, care plasează media în partea superioară. Nu există o metodologie sau un punct de referință pentru conexiunea la costul unitar al serviciului atât pentru apă potabilă, cât și pentru canalizare. În absența acestor informații, ambele costuri unitare par ridicate.
La alte investiții se precizează că nu sunt furnizate punctele de referință și metodologia de cost.
Pilonul I – Transportul sustenabil
Pilonul I – Fondul pentru Valul Renovării
Incompatibilitățile privind sumele solicitate
La Şcolile Verzi au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, că toate celelalte state, un cost standard naţional
Potrivit Mediafax, obiectivele asumate de Guvernul Cîțu prin PNRR, până în anul 2026 sunt următoarele:
Ursula von der Leyen a declarat marți (8 iunie) că Executivul UE va începe să aprobe săptămâna viitoare primele planuri naționale depuse de guvernele statelor membre pentru a asigura bani din fondul de recuperare a pandemiei coronavirusului.
Înseamnă că Executivul european va prezenta propunerile legislative pentru ca Consiliul UE să poată debloca fondurile alocate din fondul de 800 de miliarde de euro.