Comisia Europeană atrage atenția că pensiile militare din România ar trebui reformate odată cu cele speciale.
Totodată, oficialii de la Bruxelles atrag atenția asupra faptului că România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB în ceea ce privește bugetul pentru pensii pentru anul viitor.
Potrivit Digi24, opinia Comisiei dă peste cap calculele Guvernului și este și în contradicție cu declarațiile recente ale liderilor coaliției.
„Să vedem cum vom reuși să manageriem discuția dintre Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis. Dacă privim la situația actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”, a declarat Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene.
Potrivit sursei citate, Guvernul intenționa să reformeze sistemul de pensii speciale prin modificări etapizate, care să se întindă pe 10 ani și care prevedeau creșterea vârstei de pensionare, precum și reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute.
Proiectul nu îi includea și pe militari, deoarece Banca Mondială a recomandat ca Guvernul să nu intervină în cazul pensiilor militare deoarece, o astfel de intervenție, ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, ceea ce ar pune România într-o postură extrem de delicată, dată fiind situația de securitate din regiune.
Procentul de 9,4% din PIB alocat pentru pensiile din România a fost stabilit după negocieri cu Comisia Europeană și se află printre reformele asumate de țara noastră pentru a putea accesa banii din PNRR.
„Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%”, declara la începutul anului fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.