Comisia Europeană propune suspendarea tuturor taxelor pentru importurile din Ucraina
Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor aplicate importurilor de produse din Ucraina realizate de către statele membre ale Uniunii Europene.
Propunerea a fost făcută miercuri, iar suspendarea taxelor ar urma să fie valabilă pe o perioadă de un an, după cum informează Agerpres.
Această propunere trebuie să fie analizată și aprobată și de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene și prevede, de asemenea, suspendarea pentru o perioadă de un an a tuturor măsurilor antidumping şi de salvgardare ale UE în vigoare privind exporturile de oţel din Ucraina.
Comisia susține că o asemenea măsură ar urma să stimuleze exporturile ucrainene către statele membre ale Uniunii Europenne, contribuind astfel la atenuarea situației economice dificile din această țară, care se confruntă cu invazia militară a Rusiei.
„UE nu a luat niciodată astfel de măsuri de liberalizare a comerţului, de o amploare fără precedent, prin care se acordă Ucrainei accesul la piaţa UE, fără tarife sau contingente tarifare. De la începutul agresiunii din partea Rusiei, UE a acordat prioritate importanţei menţinerii în funcţiune a economiei Ucrainei, care este esenţială atât pentru a câştiga acest război, cât şi pentru redresarea ulterioară războiului.
Aceste măsuri vor ajuta în mod direct producătorii şi exportatorii ucraineni. Ele vor insufla încredere în economia ucraineană şi vor transmite un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina în aceste momente dificile”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis.
UE ia măsuri pentru a facilita exporturile ucrainene
Uniunea Europeană ia deja o serie de măsuri pentru facilitarea exportului pe cale terestră a mărfurilor ucrainene.
Comisia Europeană a început în acest sens liberalizarea condițiilor aplicabile şoferilor ucraineni de camioane care transportă mărfuri între Ucraina şi UE, precum şi facilitarea tranzitului şi a utilizării infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către ţări terţe. Aceste măsuri vor asigura flexibilitatea şi certitudinea necesare pentru producătorii ucraineni.
Autoritățile din Ucraina au trimis până în acest moment aproximativ 80.000 de tone de cereale către portul Constanța, a anunțat marți Florin Goidea, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPM).
Acesta a adăugat că, în contextul în care porturile maritime ale Ucrainei sunt blocate în acest moment, ca urmare a invaziei rusești, autoritățile române se așteaptă la cantități și mai mari de cereale livrate către Constanța.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar situația de securitate din țară, care a dus la blocarea porturilor de la Marea Neagră și Marea Azov, a forțat Kievul să își redirecționeze exporturile către România, pe calea ferată, pe la granția de vest a Ucrainei sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.