Comisia Europeană a prezentat miercuri un raport favorabil aderării României la spațiul Schengen. ”E momentul să spunem Bine ați venit!”, a declarat comisarul pentru afaceri Interne al UE, în conferința de presă organizată după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen, referindu-se la România, Bulgaria și Croația.
UPDATE 5: Nicolae Ciucă: „Am îndeplinit criteriile încă din 2011”
„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este gata și ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiți să ne îndeplinim responsabilitățile și să facem parte din Schengen, ca simbol al aprofundării integrării europene”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, miercuri, pe Twitter.
PM @NicolaeCiuca : @EU_Commission 🇪🇺reconfirmed today that 🇷🇴 is ready and should join Schengen.
We fulfilled criteria since 2011. We stand ready to deliver on our responsibilities and be part of Schengen, as symbol of deepened 🇪🇺 European integration. https://t.co/BamtE3cc5p pic.twitter.com/PFF22Yiuob— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) November 16, 2022
UPDATE 4: Ministrul Bogdan Aurescu: „România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen”
„Este o confirmare, încă odată, a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen, dar este în același timp și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că România îndeplinește condițiile necesare dar în același timp aderarea reprezintă și un plus evident pentru securitatea Spațiului Schengen”, a spus ministrul român de Externe, după ce Comisia Europeană a prezentat raportul favorabil aderării României la spațiul Schengen.
UPDATE 3: Marcel Ciolacu: „Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici”
„România este cu un pas mai aproape de Schengen! Comisia Europeană a confirmat astăzi că țara noastră și-a făcut temele și îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen.
Este o schimbare de paradigmă. Pentru prima dată, s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici.
Toți responsabilii din statul român au înțeles importanța momentului și au acționat pe o singură voce. Am și o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reușit ca-în Parlamentul European, grupul social-democraților europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Sunt convins că familia noastră politică europeană va fi alături de noi până la capăt. Invit și reprezentanții altor partide politice să lase trăncăneala și să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru țara lor. De exemplu, să își convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen”, a transmis liderul social democraților, pe Facebook.
UPDATE 2: Corina Crețu: „Avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul UE sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”
Europarlamentarul Pro-România, Corina Crețu, afirmă că „avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”.
Este un semnal important din partea Comisiei Europene și o speranta ca aceasta tema va figura pe agenda reuniunii miniștrilor de interne ai Uniunii Europene.
Avem acum șanse reale ca, pana la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene, format din sefii de stat și de guvern ai Statelor Membre, sa voteze intrarea României in spațiul Schengen”, a transmis Corina Crețu, pe Facebook.
UPDATE 1: Adina Vălean: Evaluarea e foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi
Comisarul european Adina Vălean a subliniat miercuri că evaluarea privind aderarea României la Schengen este foarte bună, vorbindu-se în termeni elogioşi despre stadiul de pregătire.
„Veşti bune de la Bruxelles. Am adoptat în Colegiul Comisarilor, astăzi, o comunicare pentru Consiliu şi Parlamentul European în care se prezintă un raport de evaluare privind Spaţiul Schengen.
Ce ne interesează în principal este evaluarea privind România, Bulgaria şi Croaţia, ca ţări care intenţionează să adere la Schengen. Evaluarea este foarte bună, nu am văzut niciodată termeni atât de elogioşi privind stadiul de pregătire – în ce priveşte România se vorbeşte despre infrastructură „operă de artă”, de dedicarea şi înaltul profesionalism al lucrătorilor din frontierele noastre, se vorbeşte despre contribuţia extraordinară pe care România a avut-o – tocmai pentru că are planuri bine puse la punct pentru situaţii excepţionale – în ceea ce înseamnă coridoarele solidarităţii în faţa crizei din Ucraina”, a declarat Adina Vălean, într-o intervenţie la Digi 24, citată de Agerpres.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.
”Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească. Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. Aşteptarea a fost prea mare”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
”România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării.
Un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – prin protecția consolidată a frontierelor noastre externe comune și prin cooperarea polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.