Comisia Europeană se pregătește pentru eventuale întreruperi ale alimentării cu energie electrică în unele state membre ale Uniunii Europene în cursul iernii.
Anunțul a fost făcut de către Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, în contextul crizei economice provocate de disputele cu Rusia pe tema războiului din Ucraina.
„Este foarte posibil să fie necesare acţiuni de asistenţă pentru catastrofe, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. În cazul în care un număr mic de state membre ar fi afectate de un incident precum oprirea alimentării cu electricitate, alte state UE ar putea furniza generatoare de electricitate, aşa cum se întâmplă în situaţiile dezastrelor naturale”, a declarat Janez Lenarcic.
Oficialul a mai explicat că, în cazul în care vor exista probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică în statele membre ale Uniunii Europene, Comisia va fi nevoită să activeze mecanismul de accesare a produselor din rezervele strategice, potrivit MEDIAFAX.
„Încă înaintea războiului din Ucraina, ne-am pregătit pentru incidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare”, a subliniat Janez Lenarcic, care a adăugat că, după același model, Comisia se pregătește pentru eventuale crize prin achiziții de combustibili și generatoare electrice.
Luni, Agenția Internațională a Energiei a atras atenția că Uniunea Europeană se confruntă cu „riscuri fără precedent” în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, în contextul în care Rusia a oprit în mare parte livrările, iar prețurile gazului natural lichefiat sunt tot mai mari.
România nu are nicio problemă din perspectiva asigurării cu energie electrică și nici nu vom ajunge în situația Germaniei unde la iarnă instituțiile publice, dar și unele locuințe vor avea un maximum de 19 grade Celsius, a declarat recent ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Întrebat dacă românii vor ajunge în situația de a reduce temperatura în case la 19 grade Celsius, așa cum se recomandă la nivel european, sau dacă vor exista probleme majore cu aprovizionarea cu energie, ministrul Finanțelor, a declarat: „Nu știu care vor fi elementele de de comunicare pe care le va folosi Ministerul Energiei, dar din perspectiva asigurării cu energie, eu cred că România nu are nicio problemă”.