Comisia Europeană, sesizată în cazul uciderii ursului Arthur. Prințul de Liechtenstein, pârât de un europarlamentar USR PLUS!
Cazul ursului Arthur, ucis de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, a ajuns în atenția Comisiei Europene. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, de la USR PLUS, a sesizat C.E. în legătură cu ursul împușcat „prin derogare de la legile naţionale şi europene”, potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook.
„Prinţul Arthur de România”, își începe postarea Nicu Ștefănuță. Europarlamentarul USR PLUS anunță că a sesizat Comisia Europeană cu privire la ce s-a întâmplat în Covasna.
Nicu Ștefănuță: „Pentru bani, în România se închid ochii la reguli”
„Am sesizat Comisia Europeană! Am primit ştirea împuşcării ursului trofeu prin derogare de la legile naţionale şi europene de către prinţul de Liechtenstein. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli. Eu nu vreau însă ca ţara să fie destinaţie de safari pentru niciun prinţ al lumii”, a scris Nicu Ştefănuţă pe Facebook.
Europarlamentarul USR PLUS i-a adresat o interpelare comisarului european Virginijus Sinkevicius. În ea, Ștefănuță scrie că, „prin Directiva habitatului şi legislaţia existent în România, vânătoarea de urşi este interzisă. Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase şi dăunătoare populaţiei. Aceste derogări de la legislaţia română şi europeană permit însă împuşcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare şi vânători de trofee care costă între 5.000 şi 20.000 de euro”. „Aţi primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?”, se întreabă europarlamentarul USR PLUS.
Nicu Ștefănuță întreabă Comisia Europeană dacă are „un recensământ detaliat al urşilor în Europa sau intenţionează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ?”.
Pot statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ şi fără a avea cunoaşterea exactă a efectivelor? Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenţie pentru specia respectivă? Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol şi vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă? – Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS