Comisia Europeană transmite condoleanțe după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța
Comisia Europeană a transmis vineri condoleanțe după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care au murit 7 pacienți de la secția de Terapie Intensivă.
”Dorim să transmitem condoleanțe prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiatii lor”, a declarat Eric Mamer, purtator sef de cuvant al Comisiei Europene.
Un incendiu devastator a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Surse IGSU au declarat, pentru Gândul, că în secția ATI erau 8 locuri, iar ieri au fost suplimentate cu încă două paturi. Circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat.
Incendiile cu victime din pandemie
Începând cu 14 noiembrie 2020, au izbucnit 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum și au eu existat intoxicații cu fum. În schimb, altele au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo.
Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, vineri, 1 octombrie, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Inițial autoritățile au anunțat că 9 pacienți de la Terapie Intensivă au murit, însă procurorul de caz a declarat ulterior că sunt, de fapt, 6 decese. Totodată, alți zeci de pacienți au fost evacuați și transferați la alte trei spitale.
Spitalul Județean Piatra Neamț (14 noiembrie 2020), 10 decese. În valul doi al pandemiei un incendiu a curmat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț și medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave. Ulterior, acesta a fost transferat în Belgia. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până în acest moment.
Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș (29 ianuarie 2020), 17 decese. A urmat valul 3 unde a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală și unde au murit 17 oameni. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului.
Spitalul Victor Babeș și TIR-ul ATI (3 morți). Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.