Comisiile pentru Agricultură și Administrație din Camera Deputaților dezbat „Legea Urșilor”/ Legea intră la vot, în plen, la ora 15.00

Publicat: 15/07/2024, 13:26
Actualizat: 15/07/2024, 18:20

Camera Deputaților se va întruni luni, la ora 15.00, în sesiune extraordinară, pentru votul legat de „Legea Urșilor”. USR a propus mai multe amendamente la proiectul referitor la gestionarea populațiilor de urși, astfel încât primarii să poată interveni legal dacă animalele pun în pericol viața oamenilor.

UPDATE

214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abţineri şi un deputat care nu a votat au făcut să treacă de Camera Deputaților noua „Lege a Urșilor”.  Astfel, în perioada 2024 şi 2025, vor putea fi ucise 426 exemplare de urs brun, care reprezintă cota de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă cota de intervenţie la nivel naţional.

Autoritatea centrală care răspunde de vânătoare va realiza cel puţin din 2 în  2 ani un studiu privind evoluţia populaţiei de urs brun în România. Cotele de prevenție vor fi repartizate pe județe, în funcție de numărul atacurilor și valoarea pagubelor. Exemplarele din specia urs brun, care reprezintă cota de prevenţie la nivel naţional prevăzute la art.31 alin.(1), pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024.

Cotele de prevenție și de intervenție au fost propuse într-un proiect de lege de senatorul UDMR Tanczos Barna, care a vrut să le instituie și când a fost ministru al Mediului, în 2023, dar s-au opus specialiștii de la Academia Română. Senatorul Tanczos Barna a explicat, pentru Gândul, de ce a ajuns să propună proiectul de lege și de ce crede că specialiștii Academiei, care ”nu au legătură cu ce se întâmplă în țară”, nu au avut dreptate în 2023 când s-au opus ordinului de ministru emis de el.

Studiul științific, pe baza căruia a fost redactat proiectul de lege, a fost făcut de institutul de la Brașov și Universitatea Transilvania, institutul de resort în management cinegetic (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultură „Marin Dracea” – n.r.) și acest studiu demonstrează faptul că populația de urs brun din România crește anual, constant, susține inițiatorul Tanczos Barna.

UPDATE

Proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente în şedinţa de luni a Comisiilor reunite de agricultură şi administraţie ale Camerei Deputaţilor. Noul text de lege al OUG 81/2021 a trecut cu 214 voturi. Au fost respinse trei amendamente care făceau referire la obligația Ministerului Mediului de a face campanii ce prevenire și informare referitoare la atacurile urșilor; la măsurile care pot fi luate de primari în cazul unui urs alungat care se întoarce și la recoltarea cu personal tehnic de specialitate.

Printr-un amendament adoptat în comisii s-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Un alt amendament aprobat în şedinţa comisiilor reunite vizează creşterea numărul de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

Știrea inițială.

Luni, la prânz, Comisiile reunite pentru agricultură și pentru administrație au luat în discuție proiectul de lege pentru completarea art. 1 din Legea Vânătorii şi a Protecţiei Fondului Cinegetic, al cărui inițiator este Tanczos Barna.

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a propus mai multe măsuri menite să prevină, printr-un pachet de intervenții prin planul de acțiuni, astfel încât intervențiile să fie limitate la acele exemplare care prezintă un risc la adresa populației și a fermelor.

După dezbaterile din Comisie, proiectul merge la plenul Camrei Deputaților, reunită în sesiune extraordinară, la ora 15.00

Pe ordinea de zi a Comisiilor reunite pentru Agricultură și pentru Administrație -se află proiectul de lege pentru completarea art. 1 din Legea Vânătorii şi a Protecţiei Fondului Cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative – proiect adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023.

USR a depus mai multe amendamente la proiectul privind gestionarea populației de urși astfel încât primarii să aibă pârghii mai multe și mai ușor de accesat atunci când trebuie să intervină în cazurile în care urșii vin în intravilan și pun în pericol viețile oamenilor.

USR a transmis, luni, că nu va susține propunerile formulate exclusiv în interesul vânătorilor și care „nu rezolvă deloc problema de fond”.

În timpul dezbaterilor, fostul ministru al Mediului a transmis că proiectul său de lege se bazează pe „acel studiu științific comandat de Ministerul Mediului, care avea ca scop estimarea populației de ursi din România”.

Modificările pe care le propunem la această ordonanță completează setul de măsuri care se implementează pe termen scurt, astfel încât să avem în perioadă scurtă o intervenție la soluționarea problemelor care se generează din cauza acestor conflicte care apar între exemplarele din specia urs brun și om. Ordonața 81, inițial, viza doar intravilanul. Parlamentul a extins posibilitatea intervenției imediate și-n extravilan, astfel în cazul în care există o situație conflictuală între urs și om, pe baza Ordonanței 81, acea echipă de intervenție constituită conform legii poate să intervină gradual. Și-am propus noi atunci, și astăzi este în vigoare, această intervenție  graduală: alungare, relocare sau extragere în cazul de forță, majorare.

Vine această propunere și completează setul de măsuri care mai includea finanțare pentru fermieri, astfel încât să-și protejeze stânele, fermele, corturile, articole complet completează măsurile de studiere a fenomenului destul de complex și altul în ceea ce privește evoluția speciei în România și evoluția conflictelor, a spus Tanczos Barna în timpul dezbaterii.

USR a replicat că nu se cunoaște nici până acum o cifra cu privire la populația de urși.

Știre în curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI:

Propunere inedită: hrănirea urșilor, pedepsită cu ÎNCHISOAREA

Ce s-ar putea schimba după ce un urs a ucis o fată în Bucegi. Un proiect care dă LIBER LA VÂNARE pentru aproape 500 de urși este în Parlament din 2023

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...