Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, se reunește joi, de la ora 16:00. Astfel, mai multe măsuri de relaxare ar putea fi introduse de la data respectivă, dacă situația va permite acest lucru.
Comitetul este condus de premier, ca președinte, și de secretarul de general al Guvernului, ca vicepreședinte.
În exercitarea atribuțiilor, Comitetul emite instrucțiuni de implementare și elaborează rapoarte și analize.
Din acest comitet fac parte Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP. Ministerele sunt reprezentate la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, în cazul în care şedinţele Comitetului sunt prezidate de vicepreşedinte, iar celelalte instituţii de conducătorii lor.
La lucrările Comitetului pot participa, ca invitaţi, instituţii publice cu atribuţii şi competenţe în gestionarea pandemiei de COVID-19, respectiv în desfăşurarea pregătirilor pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie, dar şi structuri asociative ale administraţiei publice.
„Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19”, prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, Comitetul are ca atribuţii: stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora, stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente, stabilirea calendarului de implementare, precum şi monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor.
Şedinţele Comitetului au loc săptămânal sau ori de câte ori este necesar, informează g4media.ro.
Cea mai așteptată măsură este să renunțăm la mască, măcar la plajă, la mare, de la 1 iunie.
Aceeași decizie ar putea fi aplicată și în localitățile cu puține cazuri de COVID sau deloc.
Se discută, totodată, eliminarea carantinei de noapte, iar cei vaccinați sau testați pentru COVID vor putea merge la spectacole și concerte.
Românii ar putea ieși din casă și după ora 22:00, dacă lucrurile merg în direcția dorită, în pandemia de COVID.
Dincolo de renunțarea la mască pe plajă, aceeași măsură ar putea fi implementată și în localitățile cu o rată mică de infectare.
Renunțarea la mască este avută în vedere doar de la 1 iunie, nu de la 1 mai, cum sperau autoritățile.
De asemenea, măsura de relaxare privind masca este valabilă doar pe litoral, nu și la ștrand sau în natură.
Dincolo de relaxarea amintită, premierul Florin Cîțu a vorbit recent și despre o relaxare în privința HoReCa, unde restaurantele ar putea fi deschise, conform regulilor, indiferent de rata de incidență.