Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a dispus EVACUAREA persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu risc de inundații

Publicat: 29/09/2024, 16:12
Actualizat: 29/09/2024, 18:23

Prefectura Galați a anunțat, duminică după-amiază, că membrii Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au adoptat noi măsuri preventive de urgență, inclusiv de evacuare a locuitorilor din zone cu risc de inundații.

Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, în contextul în care județul Galați se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică și meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 și până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare COD ROȘU de ploi, cât și de inundații.

Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații, a transmis Prefectura Galați.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuințele aflate în zone cu risc mare de inundații fiind cea mai bună soluție în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieți omenești și pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice”, a explicat prefectul județului Galați.

Cursuri suspendate în 22 de localități

Potrivit sursei citate, încă de sâmbătă, 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocate în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

În plus, CJSU a decis să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui.

Instituția recomandă cetățenilor să urmărească în mod constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.

Sursa foto: Facebook – Prefectura Galați

CITEȘTE ȘI:

STARE DE ALERTĂ în România! DSU a activat planul împotriva dezastrului anunțat de ANM/Măsuri preventive luate de autorități

De la căldură la furtună, în București, în doar 24 de ore/ANM: va ploua torențial în Capitală!

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Pățania unor români care au dat mii de euro pentru o vacanță de lux. „Toți...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți...
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
Oana Roman a slăbit fără să facă sport. Ce regim alimentar are acum: „Sunt în...
"Numai asta ne-a rămas". Preoţii din judeţele de lângă Dunăre ţin slujbe ca să alunge...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Trei cutremure au avut loc în România în acest weekend! Cel mai recent seism a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii? Cum se curăță corect compartimentul motor
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm...
Când trecem la ora de iarnă anul acesta. A mai rămas puțin
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Diferențele de stil pe care Adelina Chivu le-a observat între Milano și România. Cum îi...
Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
O explozie nucleară ar putea proteja Pământul de impactul catastrofal cu un asteroid