COMOARĂ din vremea Imperiului Roman, găsită de un bărbat într-un sat din Sibiu

Publicat: 05 06. 2023, 10:55
Actualizat: 05 06. 2023, 13:52
Sursa Foto: Pixabay/ papazachariasa - Caracter ilustrativ

O comoară adevărată din vremea Imperiului Roman a fost descoperită din întâmplare de un bărbat din într-un sat de la marginea Sibiului.

Sibianul, proaspăt autorizat să utilizeze un detector de metale a descoperit o adevărată comoară care datează de mai bine de în apropierea localității Apoldu de Sus.

Bărbatul, care își achiziționase detectorul cu doar o săptămână în urmă, a găsit nu mai puțin de 132 de monede și obiecte de mici dimensiuni datând din perioada romană.

Împreună cu un prieten, acesta a hotărât să exploreze zona cunoscută pentru descoperirea de artefacte, sperând să dea peste o comoară ascunsă. Și norocul i-a surâs, deoarece, la scurt timp după sosire, detectorul lor a început să emită semnale puternice. După o săpătură atentă, au găsit prima monedă. Eforturile lor nu s-au oprit aici, continuând căutările și adunând un impresionant număr de 132 de monede și obiecte de dimensiuni mici din perioada romană.

Cei doi aventurieri au predat comoara descoperită la Direcția de Cultură din Sibiu, unde aceasta urmează să fie evaluată și expertizată de o comisie specializată.

În următoarele zile, bărbații vor fi recompensați pentru descoperirea lor valoroasă. Conform legii, într-un interval de maximum 18 luni, ei pot primi până la 30% din valoarea estimată a comorii.

Această descoperire arheologică remarcabilă aduce o nouă lumină asupra istoriei zonei și reprezintă o bucurie pentru comunitatea locală. Cei doi bărbați, proaspăt deveniți niște veritabili „detectivi de comori”au demonstrat că pasiunea și perseverența pot fi răsplătite în moduri inimaginabile, aducând la lumină comori ale trecutului îngropate în urmă cu sute și sute de ani.

La finele luii aprilie, un alt tezaur a fost descoperit în pădurea din localitatea Padea, din județul Dolj. 1.200 de monede de argint au fost găsite de căutătorii de comori și predate conducerii Muzeului de Istorie din Craiova. După ce tezaurul va fi evaluat, căutătorii de comori vor fi recompensați.