”Comoara” lăsată de toamnă prin curți și parcuri. O tonă se vinde cu 160 de lei în supermarketuri

Publicat: 17 11. 2024, 11:51
Comoara din curti si parcuri, sursa foto: Envato

O resursă banală poate fi transformată într-o fabric de bani în timpul toamnei, Valorificarea acesteia este foarte profitabilă, iar p tonă se vinde cu 160 de lei.

Este vorba de frunzele așternute în covoare groase și care necesită eforturi constante, aproape zilnice, pentru a fi îndepărtate, însă acum această muncă este răsplătită mai mult decât generos, făcând ca efortul să merite.

Astfel, autoritățile din mai multe județe au gândit o variant de a valorifica tonele de frunze care se adună zilnic pe străzi și în parcuri, ajungând ca la Iași frunzele adunate zilnic să reprezinte aproape jumătate din compostul orașului.

În două săptămâni, la Iași, se colectează din Parcul Copou o cantitate suficientă de frunze pentru o singură tură de compost.

“Sunt 12 hectare de parc, şi normal că atunci frunzalul este pe măsură, datorită arborilor destul de maturi şi dezvoltaţi. Cantitatea este undeva la două, trei, patru, cinci camioane pe zi”, a declarat inginerul Mihai Răzuş, pentru observatornews.ro.

Situația este la fel și la Oradea, unde anual sunt adunate peste 12.000 de tone de vegetație uscată și alte resturi vegetale, din ele obținându-se circa 7.000 de tone de pământ fertile, folosit apoi în jardiniere publice sau în sere, unde este amestecat cu pământ, ca să se obțină un substrat fertil.

“Strângem o dată, cu un astfel de utilaj, aproximativ două tone şi pe zi, între 5-10-15 tone, în funcţie de câte frunze avem căzute”, a spus Laura Dărăban, purtătoarea de cuvânt a unei societăţi de salubritate din Oradea.

Frunzele pot fi folosite și în gospodăriile individuale

Prin urmare, compostul astfel obținut la Iași, Oradea, precum și în alte orașe din țară, ajunge pe rafturile marilor retailer, unde prețul unei tone de îngrășământ ajunge să se vândă și cu 160 de lei.

Pe de altă parte, frunzele căzute toamna din copaci pot să fie folositoare și la nivel de gospodării individuale, fiind un îngrășământ ecologic mai nutritive decât gunoiul de grajd, din moment ce conține o cantitate de două ori mai mare de minerale decât acesta. Asta se explică prin faptul că majoritatea copacilor au rădăcini adânci, iar astfel mineralele din sol sunt absorbate mai ușor, o parte dintre ele ajungând în frunze.

În ce privește procesul de a face compost în propria gospodărie, trebuie ținut seamă de câteva aspecte importante. Locul ales trebuie să fie departe de casă, pentru a nu fi deranjați de miros. Pentru a face să crească temperatura în grămada de frunze este necesar azot, iar bălegarul este cea mai bună și mai la îndemână sursă de azot ce poate fi folosită.

CITEȘTE ȘI:

Descoperire șocantă în țara cu 1.000.000 de români. „Comoara” lui Escobar, găsită în pereții casei unui fost șef ANTIFRAUDĂ. De unde proveneau banii