Compania Blue Air, precizări de ultimă oră despre reluarea zborurilor după ce AFM i-a deblocat conturile
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis, miercuri, în ziua în care mii de români au sunat pentru asistență consulară, în contextul opririi curselor Blue Air, că a suspendat decizia de poprire a conturilor companiei, după ce aceasta a solicitat eșalonarea plăților restante și a depus documentele necesare. În acest context, compania Blue Air a transmis presei, în seara zilei de miercuri, un comunicat prin care a răspuns întrebărilor primite în ultimele 24 de ore.
Iată varianta integrală a comunicatului Blue Air:
” 1. A fost ridicată poprirea și datoria a fost eșalonată. Când se vor relua zborurile?
Poprirea a fost ridicată și zborurile vor fi reluate. Am beneficiat de sprijinul AFM, în special cel al domnului președinte Dobre.
S-a oprit o companie aeriană și s-a oprit de tot, iar credibilitatea Blue Air a fost puternic zdruncinată. În aceste momente facem o evaluare atentă ca să înțelegem care ne este capacitatea de operare. În decursul zilei de mâine vom reveni cu un comunicat oficial în care vom anunța exact ce zboruri vom relua, fie cu sprijinul TAROM sau a altor operatori încercăm să aducem acasă pasagerii blocați în aeroporturile străine.
2. Cum plănuiți să gestionați situația pasagerilor care au avut zborurile anulate?
Pasagerilor Blue Air afectați de anulări le-am oferit opțiunile prevăzute de legislația în vigoare, aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european (rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziții de bilete).
Absolut toate chestiunile legate de rambursarea pasagerilor depind esențial de reluarea activității, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare atât pentru operarea zborurilor curente, cât și pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri.
3. Ce s-a întâmplat cu amendă primită de la ANPC? Și cu acele acuzații de mită. Ce s-a întâmplat de fapt atunci?
Așa cum am precizat în singurul comunciat oficial emis pe această temă, încă din dată de 14 Iulie 2022, înțelegem să protejăm interesele și imaginea Blue Air exclusiv prin apelarea la metodele pemise de legislația în vigoare.
Astfel, au fost depuse la instanțele și parchetele competențe atât Plângerea formulată în materia contenciosului administrativ, prin care solicităm anularea Procesului Verbal de Constatare a Contravenției emis de ANPC, Plângerea penală formulată împotriva funcționarilor publici din cadrul ANPC care au redactat procesul verbal de contravenție, în mod ilegal, în opinia noastră, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, infracțiune prevăzută de art.297, alin.1 Cod Penal, precum și Plângerea penală împotriva Președintelui ANPC, pentru comunicare de date false în spațiul public, infracțiune prevăzută de art. 404, Codul Penal.
În cazul în care ne este solicitat, putem pune la dispoziție dumneavoastră Plângerile menționate mai sus, precum și dovadă depunerii acestora la instanțele și parchetele competențe. Nu vom formulă nici un alt comentariu cu privire la aceste aspecte până la momentul la care instanțele competențe se vor pronunța în mod definitiv cu privire la respectivele Plângeri.
4. Câte datorii are compania Blue Air? Cum plănuiți să le gestionați?
Datoriile Blue Air în acest moment sunt de aproximativ 230.000.000 EUR ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate. Așa cum am demostrat și în anul 2019 (an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 EUR) compania deține know-how-ul și personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcționeze în condiții de piață normale.
5. Ce se întâmplă cu angajații, aeronavele?
În luna Februarie 2020, Blue Air avea 1.570 angajați, iar acționariatul și managementul societății au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a păstra acest personal, având în vedere gradul înalt de pregătire și profesionalism a majorități angajaților în cadrul societății, precum și faptul că Statul Român a investit foarte mult în pregătirea acestora, în special în pregătirea piloților și tehnicienilor de aviație.
Din păcate, de-a lungul celor 2,5 ani în care am fost nevoiți să trecem prin cele mai mari încercări care au lovit industria aeronautică la nivel mondial, în întreaga ei istorie, incertitudinile legate de activitatea Blue Air au condus la numeroase plecări din cadul acesteia astfel încât, momentan mai avem un număr de 560 angajați.
În ceea ce privește aeronavele, de la un număr de 32 aeronave în 2019, în acest moment funcționam cu 13 aeronave, iar în cursul următoarelor luni vom fi obligați să rămânem cu 5 aeronvae pentru că restul vor trebui restituite proprietarilor acestora.
6. Care este datoria acumulată de Blue Air la Ministerul Mediului?
Datoria acumulată de Blue Air la AFM este de 28.751.323 RON.
7. Ce soluții aveți pentru plata datoriei? În cât timp doriți să returnați datoria și în ce tranșe?
Datoriile Blue Air în acest moment sunt de aproximativ 230.000.000 EUR ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate. Așa cum am demostrat și în
anul 2019 (an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 EUR) compania deține know-how-ul și personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcționeze în condiții de piață normale.
8. Câte cereri de eșalonare ați făcut către Ministerul Mediului?
Am depus 2 cereri către AFM.
9. Câte aeronave sunt în flota Blue Air și cu ce capacități?
Flota Blue Air este formată de 13 aeronave (în operare), în prezent (media locurilor 174), în decursul iernii vor fi reduce la 5 aeronave, fiecare cu o capacitate de 189 de locuri.
10. Câte curse erau programate pentru zilele 6-11 septembrie și cu ce număr total de pasageri?
În perioada 6 – 11 septembrie 2022 au fost planificate și anulate 401 zboruri și 54.161 pasageri au fost afectați de anulări.
11. Unde se află aeronavele în perioada de anulare a zborurilor?
Aeronavele Blue Air se află în aeroporturile București Otopeni – 8 aeronave, Bacău – 2 aeronave, Iași – 1 aeronavă, Cluj Napoca – 1 aeronavă, Torino – 2 aeronave.
12. De ce Blue Air vinde în prezent bilete și pentru zilele în care zborurile sunt anulate?
Nu vindem bilete de călătorie la zborurile anulate (surse verificare: www.flyblueair.com sau aplicația mobile)”.
Compania aeriană Blue Air a anunțat, marți, că va suspenda toate zborurile din România, până luni, 12 septembrie, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate.
Vă recomandăm și:
- Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air. Explicațiile oficialilor
- MAE a mai deschis o linie telefonică pentru românii afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, după cea anunțată marți. În plus, există și o adresă de email
- Mihai Fifor: ”Este deplorabil că Blue Air a ajuns să aibă comportament de țepar”
- Șeful ANPC afirmă că Blue Air „șantajează statul român”: 73.000 de români au depus plângeri. Luăm în calcul sesizarea organelor penale
- Guvernul alocă un ajutor pentru deblocarea crizei Blue Air. Nicolae Ciucă: Ministerele de linie au întreprins măsurile necesare ca să putem să îi sprijinim pe cetățenii români să revină acasă
- Ministerul Transporturilor a găsit soluția pentru pasagerii abandonați de Blue Air: „Vom aloca 5 milioane de lei pentru ca oamenii aflați în această situație să fie transportați acasă”
- O altă companie aeriană low-cost anunță tarife speciale pentru pasagerii afectați de anularea zborurilor Blue Air. Cu o condiție
- Cum își pot recupera banii pasagerii care au plătit bilete la Blue Air. Ministrul Turismului a făcut anunțul
- VIDEO | Nervi și proteste la Aeroportul Otopeni după decizia companiei Blue Air de a suspenda toate călătoriile. Zeci de persoane s-au trezit brusc cu zborurile anulate
- EXCLUSIV | Pasagerii nimănui. Blue Air a anulat toate cursele, dar nu a anunțat și călătorii care așteptau în aeroport de multe ore. ”Printre pasageri sunt oameni în vârstă, copii, unii pierd programări la doctor”