Compania Hidroelectrica a fost listată, miercuri, la Bursa de Valori București (BVB), în prezența premierului Marcel Ciolacu, ministrului Energiei – Sebastian Burduja – reprezentanţi ai pieţei financiar-bancare, ai autorităţii publice centrale, dar și directori de companii. Premierul Ciolacu a declarat că „trăim astăzi un moment istoric pentru România” și anume „listarea la bursă a celui mai important național de energie, Hidroelectrica, cea mai importantă companie din energie.” Acesta a lăudat performanțele companiei, dar și faptul că, în toată această perioade de criză economică, accentuată și de contextul geopolitic, Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect.
”Ştiu că Hidroelectrica are un plan ambiţios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm şi susţinem”, a mai punctat premierul.
„Ca să ajungi la performanță, trebuie să existe resursă umană de calitate. Inteligență, seriozitate și profesionalism. Dacă ne uităm doar la provocările din ultimii trei -patru ani a fost și ceva în plus.
O continuă adaptare la provocările economice, atât interne și regionale, cât și la contextul geopolitic internațional. Hidroelectrica a reușit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes. Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect”, a mai punctat premierul.
Şeful Executivului a arătat că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice.
”Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari şi să se bucure de succesul şi creşterea unei companii de succes”, a arătat Ciolacu.
Premierul a subliniat că este un pas esenţial pentru a democratiza şi a aduce această „perlă energetică” a ţării mai aproape de cetăţeni.
”Prin participarea ca acţionari, românii pot beneficia direct de potenţialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Însă listarea la bursă aduce beneficii şi economiei româneşti în general. Atragerea de capital extern prin această listare va consolida poziţia României şi va susţine dezvoltarea economică a ţării. În plus, regulile stricte şi transparenţa cerute de piaţa de capital vor impune un control mai riguros care garantează responsabilitatea socială şi de mediu. Astfel, resursele naturale vor fi protejate şi utilizate într-un mod sustenabil şi responsabil”, a mai punctat Marcel Ciolacu.
„Vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice şi a asumării unui rol mai curajos de jucător regional. O companie care a susţinut, nu o dată, peste 50% din consumul naţional de energie electrică, joacă azi un rol esenţial şi în menţinerea stabilităţii şi securităţii energetice a întregii regiuni. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susţinerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital”, a mai spus premierul.
Potrivit reprezentanților BVB, compania Hidroelectrica – lider în producția de energie din Romnia – va debuta la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria BVB.
”Hidroelectrica, lider în producţia de energie în România, debutează la bursă în urma celui mai mare IPO (n.red. – Oferta Publică Inițială / Initial Public Offer) din istoria bursei noastre”, au transmis reprezentanții BVB, potrivit Agerpres.
La acest eveniment vor mai participa, potrivit sursei citate, și alte personalități.
Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la Bursa de Valori București (BVB), așa cum a anunțat Fondul Proprietatea, acționarul minoritar. Printr-un comunicat transmis în noaptea de 22 iunie, Fondul a precizat că scoate la vânzare 17% din pachetul deținut (de aproape 20%), respectiv 78 milioane acțiuni. Intervalul de preț anunțat era de 94 – 112 lei pe acțiune. (alte detalii AICI)
Potrivit comunicatului oficial de miercuri, 5 iulie, prețul de ofertă decis implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).
”Suntem încântați de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice inițiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre. În numele Societății, aștept cu nerăbdare să întâmpin noii acționari ai Hidroelectrica.
Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm țara să realizeze tranziția energetică.
În calitate de companie publică, așteptăm cu nerăbdare să ținem acționarii la curent cu strategia noastră axată pe eficiența operațională, diversificarea și extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părților interesate”, a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI:
HIDROELECTRICA face o nouă ofertă de preţ consumatorilor casnici. Ce documente sunt necesare
Anunț important pentru clienții Hidroelectrica. Facturile pe februarie 2023 au început să fie emise