Companii franceze și germane deschid calea pentru fabricarea de arme în Ucraina: ”Nu putem lua, la nesfârșit, resursele armatelor noastre”
Franța și Germania sunt ”vârf de lance” în ceea ce privește producția de armament în Ucraina, prin parteneriate încheiate de Ministerul ucrainean al Apărării și companii franceze și germane. Nemții au făcut deja primul pas.
Pe măsură ce stocurile armatelor occidentale încep să scadă simțitor, iar conflictul din Ucraina se prelungește, guvernele încurajează sectorul privat să construiască parteneriate cu Kievul.
Săptămâna aceasta, în Germania s-a dat undă verde propunerii de asociere între Rheinmetall, producător german de arme și Industria Ucraineană de Apărare, un grup de apărare deținut de statul ucrainean.
Ministrul Forțelor Armate al Franței – Sébastien Lecornu – a călătorit la Kiev, împreună cu aproximativ 20 de contractori francezi în domeniul apărării – printre care Thales, MBDA, Nexter și Arquus, pentru a facilita parteneriatele cu oficialii ucraineni, notează Politico.
”Nu putem continua să luăm resurse de la forțele noastre armate la nesfârșit, altfel ne vom deteriora propriile capacități de apărare și nivelul de pregătire al trupelor noastre”
Sébastien Lecornu
”Pentru a stimula producția comună și cooperarea, pentru a consolida Ucraina și partenerii noștri”
Vineri – 29 septembrie -, capitala Ucrainei a găzduit Forumul Industriilor de Apărare, un târg de armament la care au participat 165 de companii de apărare din 26 de țări.
La eveniment, oficialii ucraineni s-au întâlnit direct cu companiile de apărare pentru a semna contracte fără a trece prin guvernele occidentale, pentru a explora oportunități de producție comună și pentru a oferi informații specifice despre nevoile lor pe teren în lupta împotriva invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.
Scopul este de a ”producția comună și cooperarea, pentru a consolida Ucraina și partenerii noștri”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba la începutul acestei săptămâni .
Târgul de armament are loc pe măsură ce armatele occidentale, în special în Europa, ajung la limita a ceea ce pot oferi Ucrainei din propriile stocuri.
Decizia de săptămâna aceasta a Germaniei de a da undă verde asocierii Rheinmetall cu industria ucraineană de apărare – care va avea sediul la Kiev și va funcționa exclusiv în Ucraina – deschide calea pentru un parteneriat conceput pentru întreținerea și întreținerea vehiculelor militare. Acesta va include, de asemenea, ”asamblarea, producția și dezvoltarea de vehicule militare”, potrivit sursei citate.
Citește și: