Complex social pentru copii cu dizabilități, din Sectorul 1, închis de DSVSA București. Blocul alimentar, INFECT!

Publicat: 11 07. 2023, 20:01
Actualizat: 11 07. 2023, 21:13
Complex social pentru copii cu dizabilități, din Sectorul 1, închis de DSVSA București / Sursa FOTO: pexels.com

După ancheta DIICOT și dezvăluirile cutremurătoare despre ”azilele groazei”, în paralel cu anchetele desfășurate de polițiști, autoritățile fac o serie de controale la nivel național în centrele pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau cu dizabilități.

Marți, în urma verificărilor efectuate la fața locului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București a dispus închiderea activității la Complexul Social de Servicii pentru Copii și Tineri cu Afecțiuni Neuropsihiatrice, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1.

Blocul alimentar, infect

Mizerie cât cuprinde, asta au constatat inspectorii sanitar-veterinari sosiți în control la Complexul Social de Servicii pentru Copii și Tineri cu Afecțiuni Neuropsihiatrice, care are în componență Modulul Pavilionar de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Alexandra.

Unitatea funcționează sub patronajul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Primăriei Sector 1, pe strada Vrancei nr. 9.

Inspectorii DSVSA București au constatat o situație împuțită, la propriu, în Complexul Social de Servicii pentru Copii și Tineri cu Afecțiuni Neuropsihiatrice. Blocul alimentar de aici era infect, neconform cu standardele impuse unei asemenea unități, în care sunt cazați și tratați copii și tineri care au probleme grave de sănătate.

Pe lângă oprirea activității, care va fi în vigoare până la „remedierea deficiențelor” constatate, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat și o amendă în valoare de 10.000 de lei. De altfel, amenda totală de la toate instituțiile care au venit în control depășește 50.000 lei pe fiecare centru în parte.

Ample acțiuni de control în țară / Ce a decis Ciolacu

Numeroasele acțiuni de control efectuate la nivel național în centrele pentru vârstnici scot la iveală neregulile existente.

Bunăoară, în Argeș, în ultimele 24 de ore, autoritățile au descoperit „carne expirată, mobilier medical deteriorat, mucegai și igrasie”.

Prefectul Radu Perianu a precizat că s-au dat amenzi de aproape 900.000 de lei.

Carne expirată găsită în azile. A fost confiscată de inspectori! Bilanțul primei zile de verificări în Argeș: au fost aplicate 42 de amenzi contravenționale a căror valoare totală se ridică la 874.100 lei. Mai multe kilograme de carne de vită și pește au fost ridicate din unitățile pentru vârstnici verificate ieri pentru că erau expirate”, a scris, pe Facebook, Radu Perianu.

Într-una dintre locații, comisia de control a găsit 120 de persoane în loc de 70, atât cât era capacitatea.

În același timp, premierul Marcel Ciolacu a decis să trimită Corpul de control al prim-ministrului să verifice activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Anterior, Ciolacu a decis eliberarea din funcţie a preşedintelui Autorității, Mihai Tomescu, şi a vicepreşedintelui Adela Crăciun.

Ancheta DIICOT merge mai departe

Ancheta procurorilor DIICOT merge mai departe, independent de controalele declanșate de autoritățile statului.

Astfel, în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a 24 de suspecți, procurorii menționează că „scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale din zona București-Ilfov (DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, alte direcții/servicii din cadrul primăriilor localităților Voluntari, Afumați, Ștefănești, Pantelimon)”.

Vă recomandăm să citiți și:

Cazul „Azilele groazei”. ANCHETA care arată că Primăria Voluntari și autoritățile statului știau ce se întâmplă în aceste centre încă din 2021